Реклама / Ads
9| 5418 |19.11.2020 НОВИНИ

Захариева възмутена от думите на властта в Северна Македония. За борисовите си трае

.
Екатерина Захариева
Външният министър Екатерина Захариева се възмути от сексизма и омразата на управляващите в Северна Македония. В същото време тя не изрази подобно мнение към думите на премиера Бойко Борисов от скандалните записи, които взривиха обществото.
 

"Такъв сексизъм и такава омраза... Балкански сексизъм няма място в Европейския съюз. Аз не го приемам лично. Не може така, съжалявам. Ще кажете - свобода на медиите? Но ние им казахме - прекалявате вече! Не съм чула някой да използва обиден език към македонските жени, мъже, деца, политици... Може да имаме противоречия, но... ето това е причината! 30 години стимулираш държавна политика, основана на чиста омраза към българския народ, няма как да започнеш разговори за членството в ЕС", каза тя.

 

Вицепремиерът обясни, че България цени съседите си и има интерес от това държавите от Западните Балкани да имат европейска интеграция. Захариева обаче каза, че поведението на македонците не е от вчера или днес. Антибългарската кампания се обостря до толкова, че публикациите в медиите се увеличават.

 

"Това е пресметнат риск", отговори тя на въпрос какво България би загубила от казването "НЕ" на Северна Македония за членство в ЕС.

"Аз не мога да повярвам, че е добре за гражданите на тази държава да бъдат възпитавани в омраза към съседите си", добави още Екатерина Захариева.

Тя отрече България да е била притискана от Германия. Вицепремиерът смята, че дори Северна Македония се е заблудила, че може върху България да има натиск. Захариева обаче даде да се разбере, че ЕС не работи по този начин.

 

По друг казус стана ясно, че МВнР е влезло в конфликт с президентството. Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначението на бившия външен министър Даниел Митов за посланик в Румъния. 

 

"Ще предложим друг човек. За някои други предложения за три държави още нямаме върнато решение.  Нямаше проблеми със съгласуването на Ангел Чолаков за Анкара", обясни Екатерина Захариева. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4228 |18.11.2020 Захариева и Каракачанов пред депутатите. Обясняват за спора със Скопие . 5| 3901 |18.11.2020 Изслушват в НС Захариева и Каракачанов . 30| 8700 |17.11.2020 Захариева с дипломатически гаф - обяви официална държавна позиция с обърнат национален флаг . 15| 5063 |17.11.2020 Захариева: Няма извиване на ръце. Скопие много се надява на това

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads