Реклама / Ads
0| 4299 |11.10.2018 НОВИНИ

Законопроектът за хората с увреждания e одобрен от всички, протестите продължават

.
Протест на майките на деца с увреждания в София.
След месеци на протести и разногласия днес Законопроектът за хората с увреждания беше одобрен от всички страни в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Въпреки постигнатото съгласие на днешната среща, майките на деца с увреждания продължават своя протест.
 

Мая Стоицева, представител на родителите на деца с увреждания коментира, че вече имаме един закон на масата, другия е внесен, третия е в много напреднала фаза, съобщава  БНТ. В законопроекта са съгласувани вече увеличението на месечната финансова подкрепа, задължителната индивидуална оценка на потребностите и достъпната среда.

 

Текстът, който защитава хората с увреждания от уволнение е едно от намеренията, разписано в проекта, което отпада. Но вместо него в рамките на закона са предвидени проекти, които да стимулират интеграцията им в работна среда. Работодателите, които направят работните места достъпни за всички, ще могат да кандидатстват за финансиране.  Така хората с тежки увреждания вече ще имат необходимата база, в която да бъдат интегрирани, в трудова среда да имат икономическа активност, смята Адриана Стоименова от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

 

Финансирането, според законопроекта, няма да зависи само от експертизата на ТЕЛК. Тежестта в пресмятането му ще зависи от индивидуална оценка. А тя ще се поставя от отделен държавен орган, създаден за тази цел.

 

Мая Стоицева се обърна към участниците в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания с думите: „Тук сме... работете“. Тя обяви, че ще „продължават да дишат във врата на управляващите, за да могат нещата да се случват.“ 

 

Следващата седмица законопректът ще бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а от там продължава пътя си към Министерския съвет и Народното събрание.  

 

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че законопроектът не е идеален, но е крачка напред, а социалният министър Бисер Петков отбеляза, че законопроект има подкрепата на организациите на хората с увреждания.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3597 |10.10.2018 Майките на деца с увреждания отново пред МС . 10| 4484 |06.10.2018 ДПС събра хората си във Велинград, умуват за ново управление . 3| 4260 |06.10.2018 Райна Михалова: Да се свие администрацията, за да има пари за хората с увреждания . 2| 4034 |05.10.2018 Светия Синод съпричастен с майките на деца с увреждания, ще има ежегоден молебен за тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads