Реклама / Ads
18| 3042 |17.01.2023 НОВИНИ

Закупените от Русия ядрени реактори - интегрирани от западни компании или продажба

.
Росен Христов
За платените над 1 млрд. лева през 2016 г. на ”Росатом” два ядрени реактора енергийният министър коментира, че съществува техническа възможност те да бъдат интегрирани от западни компании. Но когато започнат вече детайлни разговори, тогава вече ще знаем дали това наистина може да се случи и как стои въпросът с лицензите, гаранциите и дали те икономически най-изгодният вариант, или пък можем да търсим продажба ни да започнем проектите с чисто нови технологии.
 

Той подчерта, че в момента, в който решим, че искаме да развиваме ядрена енергетика и гоним максимално четири нови блока, започваме с меморандуми и проектни проучвания, за да определим себестойността.


Ако България не договаря и не развива проекти в сферата на енергийната сигурност, рискуваме да изпаднем от лидерската позиция, която държим в момента в региона. Поради тази причина представяме тази стратегия за енергетиката, имайки предвид, че един ядрен проект се заражда от порядъка на 15 години, заяви още пред журналисти той.


,,Освен това имаме и поет ангажимент за декарбонизация с ключови стъпки към 2030 и 2050 година, т.е. ние ясно трябва да покажем на Европейската комисия как смятаме да постигнем този ангажимент. Затова е изработена и тази 30-годишна стратегия, която покрива периода до 2053-та година. Ясно се вижда какво се случва с въглищните централи, какво предлагаме за ядрената енергетика, как да използваме природните ресурси и да защитим националните интереси'', допълни той.


Като говорим за ядрена енергетика и вече ако решим, че ще развиваме такава, стойността зависи какво правим с вече съществуващото оборудване, с какви партньори работим, кога ги строим, в какъв срок ще ги въведем в експлоатация... Умишлено не насочихме ресурси към такова детайлно разработване, защото искахме първо да видим дали България се обединява около развитието на ядрената енергетика, защото в момента по този въпрос в Европа има разделение, а ние сме някъде по средата в последните 20 години, отбеляза Христов.

 

Той подчерта, че в момента, в който решим, че искаме да развиваме ядрена енергетика и гоним максимално четири нови блока, започваме с меморандуми и проектни проучвания, за да определим себестойността.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3165 |17.01.2023 Русия пак обяви контрол над Соледар . 2| 3042 |17.01.2023 Забраниха флаговете на Русия и Беларус на откритото тенис първенство в Австралия . 9| 3109 |17.01.2023 МВнР: Осъждаме ужасяващите атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура в Украйна . 13| 3206 |14.01.2023 Украинското военно разузнаване: Русия се готви за дълга война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads