4|
5153
|05.04.2014
НОВИНИ
Заляха пазара с козунаци- ментаци
Козунаци менте, които са на половин цена, вече заливат пазара за Великден, предупредиха хлебопроизводители. В по-евтините продукти няма мляко, захар и яйца, каквито са задължителни за традиционния сладкиш. Оригиналните съставки са сменени с козуначен микс, който се внася от Румъния или Гърция.
В него има единствено оцветители, подсладители и консерванти, които просто се смесват с вода, за да се получи нещо подобно на оригиналното тесто за козунак.Според хлебопекарите ментето не е опасно за здравето, но вкусът му няма нищо общо с този на българския козунак. „Истинският продукт се познава по това, че има голям обем и леко тегло. Друго, което трябва да се гледа, е срокът на годност. Той не трябва да е повече от 7 до 9 дни. Ако видите срок на годност повече от месец, значи козунакът е направен от полуфабрикати и е пълен с консерванти”, обясни пред „Монитор” председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева.
Нейни колеги поясниха, че в производството на тези ментета няма нищо нелегално, тъй като от две години козунакът попадал в групата на печивата, а не на хлебните изделия, за които има по-строги изисквания.
От Агенцията за безопасност на храните уверяват, че предпразнично ще бъдат извършвани щателни проверки за качеството на храните. При една от тези инспекции в Пловдив били издадени предписания да се повиши хигиената в цехове за производство на хляб и хлебни изделия. Във вторник там приключи проверка на фурните преди предстоящите великденски празници.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads