Реклама / Ads
8| 5005 |03.07.2013 НОВИНИ

Зам.-министърът на правосъдието ясен до няколко дни

.
Кандидатурата на нов заместник-министър по правосъдието ще бъде предложена до няколко дни. Това каза на пресконференция след заседанието на Министерски съвет Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието.
 

Златанова коментира отказа на Иван Йорданов да заеме поста заместник-министър на правосъдието. До няколко дни ще се предложи на премиера заместник-министър, който да поеме отговорностите, от които г-н Йорданов се отказа. Разбирам това решение, приемам го, тежко е, минала съм през него.

За да се работи тази работа, се иска много силна мотивация, каза Зинаида Златанова. Заместник-министър Илия Ангелов ще отговаря за две главни дирекции. Как и за какво се изразходват средствата по оперативните програми, трябва да става при максимална прозрачност и откритост. По програма за развитие на селските райони, е изготвена подробна справка, в която пише какъв е предметът на договорите, бенефициентът, изпълнителят.

Това каза още Златанова. 66 139 000 лв. е стойността на сключените договори. Общо отпуснатите средства са 80 222 084 евро. Двата доклада за оперативната програма ще бъдат публикувани до час в интернет. „Помолила съм министрите, които имат в министерствата си оперативни програми и ръководителите на оперативните програми да посочват не само бенефициентите на проектите, но да посочват и изпълнителите, на които се възлага изпълнението с договор”, каза още тя.

„Това е задължение и по европейските регламенти, но за мен е изключително важно да знаем кои са фирмите и организациите, които изпълняват проекта на бенефициентите”, каза Златанова. Тя подчерта, че за нея е важна прозрачността. Взето е решение по оперативните програми, за които България ще кандидатства, да имат общо лого, каза Зинаида Златанова, вицепремиер. Българските ОП ще имат общо лого.

Логото ще бъде избрано чрез конкурс. Изискванията за участие ще бъдат много прости, каза Златанова. Единственият разход, който ще направим за създаването на това лого, е награден фонд – 1 място 5000 лв. и пътуване до Броюксел, за 2-ро място 3 000 лв. и 3-то място 1000 лв., посочи тя. Програмата за селските райони вероятно ще бъде по-малко финансирана. Според Златанова - това е за всички държави-членки. Това е израз на политиката, която Европейската комисия предприема в последните години, базирана на икономика на знанието, каза Златанова. Тя посочи, че към момента не може да каже с колко по-малко ще бъде финансирана програмата за селските райони.

Правилно е, че и програма "Регионално развитие" е много по-фокусирана в много по-малко населени места, отколкото е била преди. Това отново е указание на Европейската комисия. Тя отбеляза, че с министъра на регионалното развитие са обсъдили и полагат усилия, да няма бели петна на картите на България. Това, което мога да обещая е, че ще бъдат поне минимизирани, заяви Зинаида Златанова. Никой не е господар на утрешния ден. Задачите, които имам ежедневно в своята работа, имат различни срокове на изпълнение.

Сроковете и в двата ресора, които имам, са до края на годината, каза Златанова. Тя отбеляза, че за нея е важно това, колко работа може да свърши за това, българското правителство да покрие сроковете, които имаме пред Брюксел. „Пред Брюксел ние стоим като държава, а не като отделни личности”, каза тя. „Моето лично убеждение е, че това, което се случва, е полезно за всички политици оттук нататък”, каза още Златанова, като допълни, че нещата никога няма да бъдат същите и България върви напред.

Има сериозни основание да считаме, че при отпускането на средства за фонд „Научни изследвания” не е спазен законът за държавните помощи, и не е спазен правилникът за прилагане на този закон. Това каза на пресконференцията след заседанието на Министерски съвет министърът на образованието, младежта и науката Анелия Клисарова. Във фонда липсват вътрешни схеми и правила, които да гарантират законообразното изразходване на средствата, каза още тя. До Министерство на финансите е внесено писмо по този въпрос.

До завършването на проверките е забранено разходването от средства на фонда от Министерство на финансите, по думите на Клисарова. „Временно преустановяваме финансирането на проектите до завършването на проверката и изготвянето на правила за изразходване на средствата законосъобразно и целесъобразно”, каза министърът. Новото ръководство на фонда не е предприело мерки да изпълни препоръките след предишните проекти, според Клисарова.

Сред откритите нарушения са: нееднакво прилагане на критериите за проект; класиране на проекти с по-ниски точки от други; класиране на проекти, които не отговарят на обявените приоритетни области; липса за правила на работа на комисиите и изпълнителния комитет; допускане до финансиране на търговски дружества, а не на научни организации, допускане на проекти, да участват в класирането, подадени извън срока; допускане на проекти, след като биват върнати и поправени. Това са само част от резултатите от тези проверки, каза още тя. Клисарова посочи, че отново ще бъде направена проверка от АДФИ на фонда.

Вчера акад. Овчаров е подал оставка. От близо 23 години, никой не е обръщал внимание на зеленчукопроизводството - този отрасъл, който е бил основен за нашето селско стопанство. Сигурно ще ескалират проблеми и в други производства. Това каза на пресконференцията след заседанието на Министерски съвет министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. „Далеч сме от това, което сме произвеждали преди 1989 г. Въпреки това обаче, има ръст в производството”, каза той, като допълни, че това дава повод да се обърне внимание и на зеленчукопроизводителите.

За съжаление, обаче тези производители непрекъснато се увеличават заради безработицата и продукцията им не може да бъде реализирана, каза още Греков. По негови думи, България е превърната в разграден двор, който дава възможност за достъп и на качествена и на некачествена продукция. В пловдивско е установена партида от домати, внос от Гърция, некачествени, внесени на нашия пазар. Почти е изчезнала стоката с гръцки произход на борсите, проверени от министерството. Там се търгува само с българска продукция, обясни Греков. „Благодарение на това, че винаги така сме решавали, пожарникарски въпросите, от днес за утре, не са се решили проблемите”, каза още министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 107| 5247 |01.07.2013 Протест пред ВСС срещу корупцията в правосъдието . 12| 5612 |09.06.2013 Т. Дончев: Министърът на правосъдието да чете и след това да коментира . 39| 5630 |04.06.2013 Цветанов и Борисов-през теста на правосъдието, за да останат на политическата сцена . 16| 7934 |27.05.2013 Цв. Йовчев поема МВР, а Зинаида Златанова - правосъдието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads