Реклама / Ads
9| 6660 |18.01.2024 НОВИНИ

Зам.-посланикът на Украйна Анна Тертична: България е цел на руската пропаганда. Дезинформация е, че контраофанзивата ни е неуспешна

.
Заместник-посланикът на Украйна в България Анна Тертична
“България е цел на руската пропаганда. Дълги години Украйна беше и продължава да е цел номер едно на руската пропаганда. Русия използва другата гледна точка като канал за дезинформация”. Това заяви на перфектен български език заместник-посланикът на Украйна в България Анна Тертична в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком. Тя определи като руска дезинформация твърденията, че контраофанзивата на Украйна е неуспешна, че Западът се колебае в помощта за Украйна, че украинският народ не е единен.
 

"Съвременното демократично общество не си е изградило механизъм към резистентност към дезинформацията. Русия използва другата гледна точка като канал за дезинформация, за подкопаване на демократичната общност", посочи още тя.

 

По думите ѝ информационната безопасност трябва да е приоритетна държавна политика.





“Може да споделяме опита на Украйна. При нас противодействието срещу пропагандата стана част от вътрешната политика от 2014 година, когато Русия започна своята агресия”, каза тя и посочи, че Украйна има цяло министерство, което в момента се бори с пропагандата във всяка сфера. По думите ѝ може да се работи за обмен в стратегическите комуникации между Украйна и България. 

 

“Психологическите специални операции на Русия заливат както Украйна, така и Европа всеки ден. Фактчекингът е много важен. Много е важно да се идентифицира пропагандата, да се правят изследвания в кои полета може да се насочи пропагандата”, посочи дипломатът.

 

Анна Тертична коментира и интервюто на Митрофанова в БНР:


"Посолствата на Украйна по света винаги реагират срещу пропагандни послания в обществени медии. Лансирането на пропаганда на държавата агресор е недопустима. Тази нетърпимост към подобен тип говорене трябва да се изгради във всяка една държава. Това е запалаха за националната сигурност".





"Ситуацията в България е много променена от началото на моя мандат - март 2023 г., вече има много повече информация за Украйна, много повече се работи по фактчекинга", посочи още тя.

 

Уязвимостта към руската пропаганда я има, защото още от 20. век в Европа век не са правени усилия да се изгради резистентност към дезинформация, смята дипломатът.


“Русия е успешна, защото се възползваше от наратива, че украинците и руснаците са братя, от фейка, че Украйна не е истинска държава”, каза още тя.


“Напълно е дезинформация, че контраофанзивата на Украйна не е успешна. Войната срещу Украйна не е видеоигра със сценарии и на скорост. Тази перцепция е много погрешна. Украйна много цени живота на всеки един войник. Рисковете се преценяват много внимателно. През 2022 г. Украйна си върна 50% от окупираните територии. През 2023 г. с активна позиция на Украйна и руският военен флот загуби лидерската роля в Черно море, възстановихме и експорта на украинско зърно до нивото от 2021 г. С общи усилия постигаме много”, посочи още тя.






Не е истина, че контраофанзивата е пропаднала, категорична бе тя.


“От началото на войната Русия е изсипала 7000 ракети върху цялата територия на Украйна. За двете седмици след Коледа бяха пуснати 600 ракети и дронове. Нито един народ по света няма такъв опит с отбрана. Повечето от тези ракети и дронове бяха свалени. Украинската армия има уникален опит при такъв тип атаки”, посочи тя.


“От 2014 година присъства наративът, че Западът се е отказал от Украйна. Това важи и за това, че Украйна не е истинска държава, че не е единна. Всичко това е част от психологическите операции на Русия. Целта им е да намали действието. Тази пропаганда върви и в Украйна. Затова и помощта на съюзниците ни е толкова важна за поддържане на духа. Всяко едно злодеяние на руските окупатори още повече вдигат съпротивата и желанието да се освободи родната земя”, обясни зам.-посланикът на Украйна в България. 


“Русия няма да спечели войната. Украйна няма да загуби войната, както не беше и окупирана за 3 дни, както беше казано на 24 февруари”, категорична е дипломатката. 






“С първите ракети, които Русия пусна срещу Украйна на 24 февруари, руската пропаганда в Украйна пропадна. Единството на украинския народ е както никога преди”.


“Формулата на мира на президента Зеленски е подкрепена от повече от 80 държави. България много активно участва в тази формула с подкрепа на три параграфа относно енергийна, екологична и продоволствена сигурност”. 


В края на интервюто, след въпрос от водещата Люба Кулезич, Тертична посочи, че е учила български език Киевски национален университет "Тарас Шевченко". По думите ѝ преподаватели в катедрата по славянска филология възпитават генерации добри българисти. 

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4660 |18.01.2024 Проф. Тагарев: В САЩ обсъдихме разполагането на ПВО и противокорабни ракети у нас . 1| 4515 |18.01.2024 В "Честно казано с Люба Кулезич" на 18 януари ще видите... . 37| 13542 |18.01.2024 Мазно петно, обратен и розово пони: Люта размяна на обиди в парламента . 1| 4361 |18.01.2024 Този уикенд Пампорово става арена на световна надпревара по сноуборд паралелни дисциплини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads