Реклама / Ads
6| 5052 |28.01.2019 НОВИНИ

Зам.-председателят на ЕК: България има проблем с необслужваните кредити

.
Валдис Домбровскис
По отношение на приемането на еврото в България се работи по план. Днес имахме широка дискусия с финансовия министър и сме на мнение, че България работи по план за членство в ERM 2, което предхожда членството в еврозоната.
 

Това каза в  "Още от деня" Валдис Домбровскис, заместник–председател на Европейската комисия, отговарящ по въпросите на еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари. "С влизането в ERM 2 България поема ангажименти в шест сфери, които включват банковия сектор, борбата с пране на пари.

 

Вървите по график и ако продължавате така, до средата на годината ще бъдете готови. Това разбира се зависи и от бъдещата проверка на банковата система в България. Тук също се справяте добре, но има проблем с необслужваните кредити, които са с много по-високо ниво от тези в Европа. Оценката на банковата система ще е много важна. Вече сме определили какви реформи трябва да се извършват, за да сте готови за членство в ERM 2. Не виждам големи рискове или поводи за тревога, но предстои работа. ако се работи по график, резултатът ще бъде положителен", разкри той.

 

"Членството в еврозоната ще помогне на България. Това ще спомогне за привличането на чужди инвестиции. За България е логично да се възползва от възможността да се присъедини към еврозоната. Нашата оценка ще даде възможност за положително развитие на икономическото развитие на България. Разбира се с въвеждането на еврото няма да се решат всички проблеми. Еврото е валута, а не вълшебна пръчица. Присъединяването към еврозоната няма как да реши финансовото неравенство в обществото.

 

За да се намали това неравенство, са необходими редица мерки и реформи в данъчната политика, в образованието, във всички социални сфери. Еврозоната в момента е много по-стабилна в момента, отколкото преди последната световна финансова криза. Еврото ще окаже ограничено въздействие върху цените и тезите, че всичко ще поскъпне са спекулации. Това може да се види и при последните пет държави, които приеха еврото, сред които е и моята родна Латвия", даде пример Валдис Домбровскис.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3786 |28.01.2019 Грипната епидемия върлува в половин България . 0| 3952 |26.01.2019 Допълнителни екипи на ЧЕЗ Разпределение работят при усложнена метеорологична обстановка в Югозападна България . 14| 5017 |26.01.2019 М. Владимиров: ”Турски поток” за България е губещ и засилва зависимостта от Кремъл . 0| 4024 |25.01.2019 Предупреждение за порои в почти цяла България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads