Реклама / Ads
4| 5838 |27.02.2014 НОВИНИ

Заместник на Йовчев - фаворит за шеф на НСО

.
Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов Източник: Булфото
Един от заместниците на вътрешния министър Цветлин Йовчев - Васил Маринов е фаворит за шеф на Националната служба за охрана (НСО), след като цялото й досегашно ръководство изненадващо подаде оставка.
 

Началникът на службата ген. Тодор Коджейков и заместникът му Калин Иванов са депозирали молбите си за напускане в сряда, пише"Сега", позовавайки се на правителствени източници. Както вече стана традиция в такива случаи, мотивите, които са посочили и двамата за напускането пред държавния глава, са "лични причини".

"Имам информация, че мотивите са изцяло лични. Ще отнеме малко време, има процедура", коментира президентът Росен Плевнелиев, на чието подчинение е НСО. Новината дойде в момента, в който държавният глава провеждаше политически консултации с ГЕРБ. Коджейков и Иванов бяха назначени от бившия премиер Бойко Борисов.

Оставките са изненадващи, тъй като нищо не налагаше напускането на ръководството на НСО. Ген. Коджейков и заместникът му можеше да бъдат сменени само с указ на президента, на когото са пряко подчинени.

С напускането на Коджейков и Иванов на практика НСО остава без ръководство. По закон правителството предлага на президента човек за поста, а държавният глава издава указа. Процедурата може да се повтори без ограничение, докато двете институции постигнат съгласие.

Именно "спешният порядък" ще позволи на заместника на министър Цветлин Йовчев да поеме ръководството на службата сега. Докато беше секретар по отбраната и сигурността на президента Росен Плевнелиев, Маринов отговаряше за контрола на НСО. След опита за атентат срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган Маринов беше сред хората, които наблюдаваха проверката за пропуските на държавните гардове.

Преди да влезе в президентската администрация, Маринов беше шеф на дирекция "Противодействие на корупцията" и ръководител на икономическото направление на ДАНС.

Ако се стигне до назначаването на зам. на Цветлин Йовчев, управляващите ще овладеят и тази спецслужба. За рокади в НСО се заговори в началото на годината около подготвения от правителството нов закон за националната сигурност, но оставката на ген. Коджейков е изненадваща.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9037 |27.02.2014 Ген. Коджейков и заместника му подадоха оставки . 25| 5296 |25.02.2014 Йовчев: Не очаквайте да раздавам обвинения за Александров . 29| 5133 |14.02.2014 Цветанов пише писмо на Йовчев. Иска справка за посещенията на Пеевски в МВР . 31| 5179 |12.02.2014 Йовчев отдавна спрял да обръща внимание на Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads