Реклама / Ads
65| 5576 |16.11.2020 НОВИНИ

Западни медии: Възрастните медици на България се борят на първа линия с вируса

.
Докато най-бедната държава в ЕС успя да избегне най-лошото от първата вълна на пандемията през пролетта, като наложи мерки за спиране, правителството отказа да предприеме подобни действия този път. Според данни на Българския лекарски съюз 8 от 10 завършили медицина напускат България, за да търсят по-добре платена кариера в Западна Европа, тенденция, която се влоши след присъединяването към ЕС през 2007 г. В резултат на това 52 % от медицинския персонал в страната са на възраст над 55 години в сравнение с едва 14 % под 35 години.
 

Това се казва в материал за ситуацията в България, публикуван първо от Агенция Франс Прес (AFP) и цитиран от RTL. В момента близо 4500 пациенти с коронавирус са хоспитализирани и 270 души са в реанимация, цитират още данни западните медии. Ето какво разказват още на читателите си двете агенции за проблемите в здравната система на страната ни:

 

Само с един лекар и три медицински сестри се грижат за всички 55 тежко болни от коронавирус. Персоналът в болницата в Шумен, град в източна България твърди, че е на края на силите си.

 

„Ситуацията е критична“, казва Димитър Костов, началник на шуменската болница, най-претоварената в страната.

 

Втора вълна от пандемията поглъща страната с малко под седем милиона население. Подкреплението за персонала в болниците е дефицитно, а недостатъците на здравната система са жестоко оголени. Например в района около Шумен половината медици наближават пенсионна възраст. Повече хора напускат системата, отколкото да влизат в нея.

 

 „Срутваме се от физическо и психическо изтощение“, казва началникът на инфекциозното отделение Албена Костова, докато бърза между стаите на пациентите в белите си предпазни облекла докато непрестанно звучи сигнал и бръмчене на аларми. Нито едно легло не остава незаето в цялата болница.

 

Ситуацията в Шумен е ужасна, където „40 % от лекарите са на възраст над 60 години“, казва Красимир Симеонов, шеф на регионалния синдикат на медицинските работници, който се е свил с една трета от 2000 г. насам. Ниските заплати и оскъдните пенсии означават, че медицинският персонал, който остава в страната, често работи много след пенсионната възраст.

 

"Основната заплата на лекаря е 840 лева (430 евро, 500 долара) на месец, а медицинската сестра получава 600 до 700 лева", казва Румяна Нановска, ръководител на общинската болница в град Ловеч, която почти фалира дори преди кризата.

 

 „Докато продължават да дишат“

Правителството обеща солидни бонуси за медици на фронтовата линия. Но много възрастни лекари и медицински сестри се притесняват да не бъдат изложени на вируса. До момента общо 3,459 медици са заразени с вируса в България и поне 25 са починали.

"Лекарите работят, докато могат да си поемат дъх", каза 77-годишен невролог пред телевизия bTV по-рано тази година, когато го попитаха за решението му да се върне на работа в отделение за Covid-19. Той почина от вируса през юни. В друг трагичен случай трима медицински работници от едно и също семейство са починали от коронавирус в рамките на дни един от друг през септември в югозападната част на страната.

 

Разбираема е паника на персонала в болницата в източния град Преслав. Всички са на възраст 65 и повече години и със съпътстващо медицинско състояние. Те заплашиха да подадат оставка масово, когато беше обявено, че ще бъде открито отделение за коронавирус. В резултат на това пациентите им бяха изпратени в Шумен, което увеличава пренаселеността на болницата там.

 

 Объркан отговор?

В допълнение към непрекъснато изтъняващите редици на здравните работници, медицинската система на страната се сблъсква и с други проблеми. България се радва на един от най-много зъболекари на глава от населението на континента, но други специалисти, необходими за справяне с пандемията - като анестезиолози и пулмолози - не достигат.

 

Докато ежедневните демонстрации срещу корупцията от началото на тази година бяха в голяма степен отменени, все още имаше по-малки протести заради схващането на правителството, че се справя с пандемията. Полицейските минивани бързат да ходят по болници поради недостиг на линейки, а началниците на болници призоваха студенти по медицина и други доброволци да помогнат. „Системата има сериозни недостатъци“, каза наскоро младият лекар Димитър Лунд пред обществената телевизия БНТ - в последния си работен ден в България, преди да замине за нова работа в Щутгарт, Германия.

 

Превод Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6310 |13.11.2020 Възрастните с нов зелен коридор за пазаруване - от 13.30 до 16.30 ч. . 7| 4452 |13.11.2020 Омбудсманът поиска отмяна на изискването за пазаруване на възрастните хора . 5| 4203 |02.09.2020 Корнелия Нинова към ветераните в БСП: Уважение към възрастните и баланс между поколенията . 6| 4842 |19.08.2020 Корнелия Нинова: Решението за възрастните е преизчисляване на всички пенсии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads