Реклама / Ads
10| 3136 |19.10.2021 НОВИНИ

Въпреки всичко честит празник на лекарите. Те лекуват въпреки системата и въпреки държавата

.
На 19 октомври българските лекари отбелязват своя професионален празник. Честито на медиците, които работят въпреки системата, въпреки трупаните с години проблеми. Честит празник на лекарите, които щяха да са далеч по-добре платени зад граница, но са избрали да останат.
 

Днес лекарите отбелязват професионалния си празник. Това се случва на фона на нов епидемичен взрив, все повече случаи на COVID-19, растящ брой жертви, усилващ се натиск върху лечебните заведения и буксуваща ваксинационна кампания. Всичко това просто подчертава проблемите в здравната система, замитани под килима години наред. 

 

Недостигът на медици се усети още миналата година, а в момента отново излиза на дневен ред. Здравните власти продължават да обясняват, че места в болниците има.

Легла ще се разкриват при необходимост. Но няма персонал. Има траен недостиг на медицински сестри в България - те са едва 440 на 100 000 души население при средно 840 за Европейския съюз. По-малко медицински персонал на глава от населението има единствено Гърция. Кризата с недостига на медици е още преди пандемията от COVID-19. Коронавирусът обаче само изостри проблема. Стотици лекари и медицински сестри напускат България годишно. На фона на тази цифра сме една от най-болните нации в Европа. 

 

Населението на България е с една от най-ниските здравни култури в Европа. 

Това може би обяснява позицията на страната ни по отношение на ваксинацията. Последни сме в ЕС по брой ваксинирани и то на фона на над 75% напълно имунизирано население в рамките на блока. У нас цифрата е под 30%. Скептицизмът е сред обществото, лекарите, учителите, а противоречивите послания са навсякъде. В България има и системно недоверие към институциите, което допълнително задълбочава съмненията. 

 

Въпреки всичко - честит празник на лекарите. Онези, които работят въпреки системата. Въпреки държавата. Въпреки болното ни здравеопазване.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4915 |19.10.2021 Адв. Петрова: Когато има алтернативи, те трябва да са равностойни. Всичко останалото е софт мярка на принуда . 20| 4800 |18.10.2021 Столичните болници са фраш. Но всичко е точно . 14| 3278 |15.10.2021 Радев: България ще направи всичко възможно да защити въглищните централи . 19| 6176 |13.10.2021 Йордан Лечков: Да, няма резултати. Но всичко е наред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads