Реклама / Ads
0| 5042 |21.01.2008 НОВИНИ

Западните Балкани се нуждаят от пускането на 3 и 4 блок, твърдят политици и експерти

.
Повторното въвеждане в експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" е безопасно и би било от полза както за страната ни, така и за целия регион. Около тази теза се обединиха политици, експерти и журналисти по време на откриването на националната кампания за повторното пускане на двата реактора.
 

Конференцията се организира от неправителствени организации.

Премиерът Сергей Станишев припомни, че имаме възможност при кризисна ситуация да поискаме от Европейската комисия пускането на двата блока. Той обаче уточни, че това би било "временна мярка". „Не само ние, но и Западните Балкани трябва да посочим, че може да се стигне до дестабилизация на икономическото и социалното развитие на региона, тъй като не е нормално в 21 век да се живее с режим на тока", каза Станишев. Според него задачата е "свръхтежка", защото не само трябва да се търсят съюзници, но и да се преодолее мнението на влиятелни опоненти.
Станишев припомни, че ЕС си е поставил за цел до 2020 г. 20 % от енергията да бъде произвеждана от възобновяеми енергийни източници. "Естествено, че България ще изпълни своя ангажимент, но това не е достатъчно да се покрият растящите нужди от електроенергия", подчерта министър-председателят.

Станишев посочи, че миналата седмица са станали факт други два важни енергийни проекта - "Южен поток" и "Бургас - Александруполис". Той обеща, че ще бъде направено всичко възможно, освен тях, проектът "Набуко" също да стане факт и също да минава през територията на България. Според него „Набуко" не е алтернатива на „Южен поток", тъй като нуждите от природен газ постоянно нарастват.

 Станишев обясни, че подписването на споразумението за учредяване на Международната проектна компания „Бургас - Александруполис", както и споразумението за изграждане на „Южен поток" (през територията на България) са част от ясната стратегия на българското правителство да се превърнем в транзитна страна, в която се реализират международни инфраструктурни проекти. „Нашата политика е през България да минават възможно повече такива проекти, които ще доведат до конкретни приходи в бюджета и до отварянето на нови работни места", категоричен бе премиерът.

kozlodyi.jpg

Бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ шеф на парламентарната бюджетна комисия Румен Овчаров представи "екшън-план" за повторното въвеждане в експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Според него стъпка № 1 е искане за промяна на лицензията на блоковете и тя трябва да бъде предприета от собственика или евентуалния концесионер. Стъпка № 2 е ядреният регулатор да отговори на това искане. Стъпка № 3 - ядреният регулатор отправя запитване какви биха могли да бъдат допълнителните изисквания за въвеждане в експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Стъпка № 4 - изискванията се изпълняват и реакторите се въвеждат в експлоатация.
Овчаров обаче посочи, че това трябва да стане с идеята реакторите да бъдат пуснати отново не за една, две или три години, а с визията да искаме удължаване на срока за експлоатация с още 20 година. Така щял да бъде решен въпросът за снабдяването на региона с електроенергия.

„Много страни преосмислят отношението си към атомната енергетика заради нейната екологосъобразност и растящите нужди от енергия", заяви пък д-р Джон Рич, генерален директор на Световната ядрена асоциация. Той посочи, че в България има "впечатляващо единомислие" в политическите партии и обществото по отношение на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй". Според него успешният подход за отваряне на блоковете е да се каже пред съответните институции, че България и Балканите се нуждаят от тези блокове.
Зам.-директорът на Централното диспечерско управление Божидар Павлов подчерта, че отсъствието на двата блока води до риск за нашата електроенергийна система. Той припомни, че миналата седмица бяхме принудени временно да спрем износа на ток, заради много ниските температури.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6525 |21.01.2008 Пазарът на разтворими супи е отбелязъл 300% ръст през последната година . 0| 5348 |21.01.2008 На Бабинден празнуват жените; мъжете са вън от празника . 3| 5116 |21.01.2008 Започва нова битка за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" . 0| 4971 |21.01.2008 Лекарите - на протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads