Реклама / Ads
1| 6525 |21.01.2008 НОВИНИ

Пазарът на разтворими супи е отбелязъл 300% ръст през последната година

.
Българите консумират все повече готови храни, за сметка на домашно приготвените, а 24% от тях са чипс и солети. През 2004 г. в едно домакинство се е готвило средно по 5-6 пъти на седмица, докато през 2007 г. броят на готвенията е спаднал на 4.
 
„През последните няколко години ежедневието на българите силно се промени. Времето, което прекарваме вкъщи, става все по-малко, за сметка на часовете, които прекарваме в път и в офиса. Българите искат да се хранят здравословно – 95% от тях го заявяват, но цели 75% казват, че нямат време през деня да консумират плодове и зеленчуци, въпреки желанието си. Това е причината да пуснем на пазара „Порция зеленчуци“. Една чаша от тази супа дава на организма 80 грама зеленчуци, както и фибри, витамини и минерали“, коментира Нели Ангелова, мениджър на група „Кулинарни продукти“ в Нестле България, която представи данни от изследване на фирмата. Това съобщиха от пресцентъра на фирмата.

България следва тенденциите за увеличаване дела на консумация на снаксове и закуски. В същото време сред ястията, които се приготвят вкъщи, супата заема едно от челните места. Българите консумират супа минимум два пъти седмично, като в по-студените сезони супата приства в ежедневното ни меню през ден.

Всеки осми българин декларира, че е консумирал супа „вчера”. Най-бързо се развива пазарът на разтворими супи, като през 2007 г. потреблението на инстантна супа бележи троен ръст и продължава да расте.

„Достатъчната консумация на плодове и зеленчуци е един от основните подходи за намаляване на свръхтеглото и затлъстяването. Препоръчително е човек да консумира минимум 400 грама плодове и зеленчуци на ден или 5 порции от около 80 грама, за да се намали рискът от сърдечно-съдови, ракови и др. заболявания, основна причина за смъртността на възрастното население. Супата е много подходяща и полезна храна за едно балансирано хранене. Порция зеленчукова супа създава усещане за ситост, доставя на организма полезни вещества и е с ниско енергийно съдържание.
img_8036.jpg
 снимки Вяра Йовева
Зеленчуците са с най-малко калории в сравнение с другите групи храни. Те имат високо водно съдържание, почти не съдържат мазнини и в сравнение с плодовете имат по-малко въглехидрати. Голямото предимство на зеленчуците е, че въпреки малкото съдържащи се калории, те са източник на незаменими витамини и минерали и полезни за здравето хранителни влакнини“, препоръчва проф. Стефка Петрова, заместник-директор и ръководител Направление “Храни и хранене” в Националният център за опазване на общественото здраве.

Основната промяна в хранителните навици на българина се изразява в осъзнаването на нуждата от здравословно хранене и в нарастване на дела от хората, които се хранят на работното си място. Засилената динамика на ежедневието и повечето часове, посветени на работа, за сметка на домашните задължения, увеличават деня на пазаруване и консумация на продукти, които влизат в категорията - „удобни за приготвяне”.
Все повече хора имат мнение за нуждата от здравословен начин на живот.

Според българите активен начин на живот означава – физическа активност (спорт, ходене пеша, движение), консумация на супа, на плодове и зеленчуци. На ежедневна база 8% от българите декларират, че са консумирали плодове преди обяд, 11% споделят, че са обядвали със салата, а 36%, казват че зеленчуковата салата е била част от вечерното им меню. 84% от хората твърдят, че се опитват да се хранят с продукти, съдържащи обогатени или полезни съставки, но само 39% от тях внимателно избират продуктите, които консумират. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5349 |21.01.2008 На Бабинден празнуват жените; мъжете са вън от празника . 3| 5116 |21.01.2008 Започва нова битка за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" . 0| 4971 |21.01.2008 Лекарите - на протест . 4| 7248 |20.01.2008 Суходолци изгориха плакат с лика на столичния кмет Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads