Реклама / Ads
0| 3263 |14.06.2022 НОВИНИ

Записът с Моллов и шефа на БАБХ отива при Кьовеши

.
Антикорупционният фонд изпраща до Европейската прокуратура скандала с предлагания подкуп на шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов. АКФ търси Лаура Кьовеши, защото счита, че в изнесената информация за фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" има съмнения за "увреден финансов интерес на ЕС и случаят следва да се провери от Службата на европейските делегирани прокурори в България".

Повод за сигнала е появилият се в българското медийно пространство аудиозапис с транскрипция, за който се твърди, че съдържа данни за предлагана имотна облага на ръководителя на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Според съдържанието на записа от Даскалов се иска да не създава пречки на дружеството, осъществяващо фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево“, срещу което му се носи "една документация“ в плик, който той отказва да вземе. В записа се замеси и името на проф. Александър Моллов. 


На 12.06.2022 г. в интервю за телевизия bTV вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заявява по случая, че служители на въпросното търговско дружество са обработвали товарните автомобили на граничния пункт в отсъствие на митничарите преди митницата. 


"От горецитираната информация може да се направи предположението, че създаденият порядък за фитосанитарен контрол през частно търговско дружество на външната граница на Европейския съюз на ГКПП "Капитан Андреево“ е възможно да е довел не само до ощетяване на бюджета от несъбрани такси, но и да е използван за продължителен внос в нарушение на митническия режим на територията на Съюза през Република България и разпространение към останалите страни-членки на всякакви стоки и вещества, включително и поставени под контрол или забранени, от което могат да бъдат увредени финансовите интереси на Съюза. Същевременно, предвид изнесените данни за предлагане на имотна облага на високопоставено длъжностно лице с цел безпрепятственото продължаване на действащия режим за фитосанитарен контрол, може да се направи предположението, че и установяването и поддържането му вероятно е ставало по същия начин", посочват от АКФ.


Според правните експерти на АКФ въпросното поведение попада под чл. 4, т. 2 б „а“ и „б“ от Директива (ЕС) 2017/1371 на Европейския Парламент и на Съвета, което обуславя компетентността на Европейската прокуратура съгласно чл. 22, т. 1 от Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета.


Прокуратурата на Република България вече обяви, че започва действия по изясняване на изнесената информация за потенциално корупционно поведение. Досегашната практика на българската прокуратура обаче не е показала резултати при разследване на подобни казуси с изтекли записи със сходно съдържание, а  демонстрирала склонност към неглижиране и формализиране. Липсва информация и дали прокуратурата е разследвала предишни изнесени в медиите случаи на предполагаемо корупционно поведение от същия бивш председател на БАБХ, за когото се твърди, че е замесен и в сегашния казус. 


"Сигнализираме Европейската прокуратура и се надяваме на бърза реакция, с която да бъдат защитени интересите на българските и европейските граждани,“ заявява Бойко Станкушев, директор на АКФ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2471 |14.06.2022 Моллов се скри от антикорупционната комисия. Излязъл в отпуск . 0| 6369 |11.06.2022 Шефът на БАБХ потвърди, че записът е истински. Подали му пари, не документи . 0| 4934 |11.06.2022 Първо във Фрог: Пламен Моллов определи като фалшиви новини твърденията, че се е опитал да подкупи шефа на БАБХ . 0| 2669 |26.05.2022 Депутати изслушват шефа на БАБХ и собственика на “Евролаб 2011” след сигнал за корупция по високите етажи на властта
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads