Реклама / Ads
0| 3484 |26.05.2022 НОВИНИ

Депутати изслушват шефа на БАБХ и собственика на “Евролаб 2011” след сигнал за корупция по високите етажи на властта

.
Васил Димитров и неговият адвокат
Депутати изслушват шефа на “Евролаб 2011” Васил Димитров след сигнал за корупция по високите етажи на властта. Това се случва на заседание на антикорупционната комисия.
 

Димитров обясни, че натискът върху фирмата му е започнал сред посещение на Кирил Петков на ГКПП  “Капитан Андреево”.  Потвърди, че това е станало след натиск от страна на бизнесмен. “Ще кажа името му на съответните органи. Страхувам се да го направя публично. Притеснявам се за сигурността си”, допълни той. 

 

Шефът на фирмата уточни, че през годините “Евролаб 2011” е  многократно проверявана от различни институции, включително и  европейски. Димитров отрече да се познава с хора на име Размиг Чакърян и Христофорос Аманатидис - Таки.  Депутатите възроптаха, че се задават въпроси, които нямат нищо общо с предмета на разговор. Те  се впуснаха в разискване на особеностите на договора за отдаване на помещение под наем за даване на лабораторията.

 

  "Аз съм статист. Стоим и нищо не правим. Нито мога да разтоварвам, нито мога да изследвам. Дейността ми се изземва, бизнесът ми се изземва, това е проблема. Кое налага моята лаборатория да не работи. Хората сега часат по 15 часа. Защо да не се даде възможност на хората да избират в коя лаборатория да си правят пробите?", попита той. Уточни, че огромен държавен ресурс сега се изразходва.

 

Дебат имаше около произхода на парите, с които фирмата е регистрирана. Димитров обясни, че преди това се е занимавал с товаро-разтоварна дейност. Адвокатът му уточни, че парите" са чисти, след многократни проверки от страна на НАП. Той каза, че БАБХ нямат право да разтоварват, но в момента инспектори от цялата страна са се превърнали на хамали.

 

Мануил Манев обобщи, че държавата се намесва и казва как една фирма трябва да прекрати дейността си с точно определена фирма.

 

Христо Даскалов обясни, че трябва да се види легитимността на договора. "В медиите чета интерпретации за регламенти. Преди да спорим какви са отговорностите на оператора, е хубаво юристите на тези оператори да се запознаят с чл. 15, който е валиден за България. постави се под съмнение за моите заповеди, нека юристите да прочетат моите отговорности. те са ми вменени. Конфликт на интереси е, когато оператор изпълнява дейности, които са право на компетентния орган. Ние говорим за здравния и фитосанитарния контрол. Тези дейности са ни дадени само на нас. Разтоварването е част от самия процес на проверката. Акредитация не значи, че си определен за контрол. никой не подценява акредитацията. В България има 120 лаборатория, просперират. Ние имаме право да решим на кого да възложим дейността.

 

Петък бе най-тежкият ден, бяха реализирани 50 000 лева, сега надхвърля 80 000 лева. Сумата може да се удвои, когато се нормализират нещата. Верно е, че ние събираме 504 лева за лабораторния контрол на една проба. За товарене взимаме 480 лева. Но трябва да кажем, че има и други цифри-взима се 420 лева с ДДС за една проба. Ако калколираме максималното натоварване на тир, нашите цени, и това се посрещна добре, налага се да се извършва  480 лева за товарене и разтоварване. На мен ми стиснаха ръката. Няма да влизам в подробности за 10-20 лева, едни ощипвания и т. н. Един камион може да стане 1800 лева преди ние да влезем като институция. Мястото на операторите  запазено в регламент 625 и на фирмата никой не оспорва това право. Ние може да внасяме 50 млн. лева.

 

Мануил Манев се възмути: "След 30 години преход стигнахме до там един служител еднолично да казва коя фирма ще работи коя не".

 

Предстои по случая да се изкажат зам.-министър Иван Христанов, зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов.  На закрито заседание по-късно ще бъде изслушан шефът на ДАНС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3105 |25.05.2022 Депутати предлагат 24 май за национален празник. ПП и „Възраждане“ - против . 0| 3078 |25.05.2022 „Аз вас ще ви оправя“: Депутати от ДПС твърдят, че премиерът отправил заплахи към тях . 0| 7894 |23.05.2022 Росен Костурков от ПП: Бивш уважаван депутат е опитал да подкупи шефа на БАБХ . 0| 3091 |20.05.2022 Министри обясняват на депутатите за „Български пощи“ и украинските бежанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads