Реклама / Ads
0| 8565 |21.05.2022 НОВИНИ

Заради противозаконни действия на БАБХ назрява дипломатически скандал с Турция

.
Заради незаконните действия на Българската агенция за безопасност на храните се засилва напрежението на границата с Турция. Опашката от чакащи за фитосанитарен контрол тирове се увеличава на ГКПП “Капитан Андреево”. Назрява дипломатически скандал.
 

Както съобщихме вчера, а и преди няколко дни, става дума за фирма “ЕВРОЛАБ 2011” - единствената лаборатория, извършваща фитосанитарен контрол на място. От полунощ на 20 май обаче тя спря работа, след като инспектори от БАБХ отидоха и иззеха дейността й. Фирмата е собственост на бизнесмена Васил Димитров, който в отворено писмо до медиите разказа, че неназован все още от него бизнесмен е посегнал на бизнеса му. При отказ от страна на Димитров, свързаният с подземния свят бос е заплашил, че върху мъжа и бизнеса му ще се стовари цялата държава. По-късно започват и проверките, а сега от БАБХ са иззели дейността му. 

 

Опашките от камиони заради хаоса обаче продължават да растат. Стотици хладилни тежкотоварни автомобили, пълни с плодове и зеленчуци, чакат на границата с Турция. Блокадата е за минимум 24 часа, а в някои случаи и 36 часа. 

 

Причината за това е, че инсталираните инспектори от БАБХ изпращат взетите проби в София, което отнема техническо време проверката да бъде завършена. 

 

"ЕВРОЛАБ 2011" извършва тази дейност по договори с турските клиенти от поне десет години насам за не повече от час-два. За превозвачите е важно лабораторните анализи за пестициди да излязат навреме, тъй като, откакто се правят на място, на самия граничен пункт, продукцията не е застрашена да се развали и оттам да търпят сериозни загуби.

 

"Сега пробата на моите клиенти се взима от инспекторите и се кара в София, без желанието на моите клиенти. Те искат пробата им да става за 1 час, в момента става за 13 до 15 часа. На превозвачите никой нищо не обяснява, просто им взима пробата. Те ще си пуснат съответните жалби в тяхната държава, институциите им вече са информирани", повдига той завесата пред последствията от случващото се, което ще се превърне в междудържавен въпрос.

 

На този етап няма друга фирма, която да се е наместила на мястото на тази на Васил Димитров и засега нещата са в ръцете на държавната БАБХ. Но подозренията, че това е само мимикрия, а всъщност се готви друга частна фирма да поеме бизнеса, са налице.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3233 |21.05.2022 ВМРО блокира Кресненското дефиле заради Скопие . 0| 4865 |19.05.2022 СЕМ започва цялостен мониторинг на отразяването на войната. Глобява bTV заради риалити . 0| 3163 |19.05.2022 Великобритания: Путин уволнява висши командири заради военни провали . 0| 3212 |19.05.2022 Заради Русия ни чака масов световен глад, предупреждава ООН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads