Реклама / Ads
1| 3140 |12.04.2024 НОВИНИ

"Белият дом": Заплахата от иранско нападение срещу Израел е "реална"

.
Белият дом заяви, че удар от страна на Иран по Израел е "реална " заплаха, тъй като опасенията за предстоящо нападение от страна на Техеран нарастват.
 

Напрежението е голямо заради възможността Иран да отвърне на удара по въздуха, при който преди близо две седмици бяха убити висши ирански командири.
Представители на САЩ са заявили пред CBS News, че голяма атака срещу Израел може да се случи в най-скоро време.


Израел заяви, че е готов за "отбранителни и нападателни действия", информира Би Би СИ.


"Не мога да говоря за размера, мащаба, обхвата на това как може да изглежда тази атака", заяви в петък говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби. Той обаче добави, че иранската заплаха е "реална", като заяви, че Вашингтон "следи това много, много внимателно".


Той каза: "Ние сме в постоянна комуникация с нашите израелски колеги, за да се уверим, че те могат да се защитят от този вид атаки".


Иран подкрепя Хамас, въоръжената палестинска групировка, която се бори срещу Израел в Газа, както и различни марионетни групировки в целия регион, включително някои - като Хизбула в Ливан - които често извършват удари срещу израелците.

 

В петък "Хизбула" заяви, че е изстреляла "десетки" ракети от Ливан към Израел. Говорител на Израелските сили за отбрана (IDF) заяви, че са били изстреляни около 40 ракети и два дрона с експлозиви. Не се съобщава за жертви и няма индикации за участие на други участници.

Представител на САЩ заяви пред CBS, че ракетният обстрел и дроновете са били отделени от очакваното иранско нападение срещу Израел.

 

Президентът Джо Байдън вече обеща на Израел "желязната" подкрепа на страната си в случай на иранска атака.

Нарастващото напрежение накара държави, сред които САЩ, Обединеното кралство, Индия и Австралия, да предупредят да не пътуват до Израел.

Държавният департамент на САЩ също така забрани на дипломатическия персонал в Израел и на техните семейства да пътуват извън градовете Тел Авив, Йерусалим и Беершеба.

 

В петък израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се срещна с членовете на военния си кабинет на фона на предупрежденията.

Някои израелци обаче заявиха, че не се притесняват от потенциална иранска атака.

 

Възможността за иранска атака предизвиква загриженост и тревога в Израел. Правителството обаче не е издало никакви нови съвети към населението, освен съществуващите указания за запасяване с вода, храна за три дни и основни лекарства.

 

Израелското радио обаче съобщи, че на местните власти е било казано да се подготвят за евентуална атака, включително чрез оценка на готовността на обществените убежища.


Миналата седмица, на фона на първите индикации за възможен ирански отговор, израелските военни отмениха отпуските на бойните части, подсилиха противовъздушната отбрана и призоваха резервистите.

 

Тринадесет души бяха убити при ракетния удар на 1 април по иранското консулство в сирийската столица Дамаск.

Сред тях бяха висши ирански военни ръководители, сред които бригаден генерал Мохамед Реза Захеди, висш командир на елитните ирански сили "Кудс" в Сирия и Ливан.

 

Израел не е направил коментар, но се смята, че той е извършил нападението.

 

Текстът е публикуван в Би Би Си

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2666 |12.04.2024 Предложение: Ако си под 18 години забравяш за енергийните напитки . 4| 2923 |12.04.2024 Нели Куцкова: Няма положителни герои, може би само кученцето . 3| 2464 |12.04.2024 Задържаха шофьор с над 2 промила в кръвта, возил детето си . 21| 2933 |12.04.2024 И той кандидат за депутат: Волгин с реч на организиран от "Възраждане" форум в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads