Реклама / Ads
2| 2728 |08.06.2023 НОВИНИ

Заплашена ли е зърнената сделка между Русия и Украйна?

.
Заплашено ли е подновяването на зърнената сделка между Русия и Украйна, постигната с посредничеството на ООН и Турция? Въпросът изниква заради едно от основните искания на Москва - възобновяването на амонякопровода Толиати-Одеса в Харковска област. Кремъл обаче съобщи, че той е бил повреден, предават от "Ведомости".
 

За експлозиите и разхерметизирането амонякопровода първи съобщи ръководителят на администрацията на украинския регион Олег Синегубов на 6 юни в своя Telegram. Според него инцидентът е станал близо до село Максютовка (близо до линията на съприкосновение между въоръжените сили на Украйна и руската армия.


Ден по-късно, на 7 юни, пресслужбата на руското министерство на отбраната посочи, че украинска диверсионно-разузнавателна група е виновна. 


Русия използва тръбопровода, за да изпомпва до 2,5 милиона тона амоняк годишно за световен износ до украинското пристанище Пивденный на Черно море от Толиати на река Волга в западна Русия. Той беше затворен след нахлуването на Москва в Украйна. Това е най-дългият тръбопровод за амоняк в света с дължина около 2470 километра.


Защо зърнената сделка е в риск? 


Зърнената сделка бе постигната с посредничеството на ООН и Украйна миналият юли на фона на опасенията от продоволствена криза заради войната с Русия. Оттогава тя е удължавана три пъти, последно до 17 юли. Повече от 31 милиона тона предимно царевица и пшеница са били изнесени от Украйна по силата на сделката. 


Повторното й удължаване обаче може да се окаже предизвикателство, ако амонякопроводът бъде повреден. Русия многократно е изисквала по време на преговорите нейният износ на амоняк да бъде улеснен, обясняват от агенция "Ройтерс". 


През септември миналата година "Ройтерс" съобщиха, че ООН е предложила руският амоняк да бъде пренасян по тръбопровод до руско-украинската граница с посредничеството на американска компания. ООН е предложила Киев, Москва и Анкара да започнат подготвителна работа по рестартирането на тръбопровода, като същевременно водят паралелни преговори за разширяване на черноморската сделка, за да включат повече украински пристанища и други товари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2755 |01.06.2023 Очаквано: Долната камара на Конгреса на САЩ одобри сделката за тавана на дълга . 21| 9310 |25.05.2023 Радостин Василев се отцепва от ПП със скандал. Сделка с Гешев? . 0| 2648 |20.05.2023 ООН: 6 нови кораба ще участват в сделката за зърно в Украйна . 2| 3930 |26.04.2023 Великобритания спря най-голямата сделка в историята на гейминг индустрията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads