Реклама / Ads
1| 4034 |22.08.2018 НОВИНИ

Започна операция на първото от трите енергийни сърца на „Софийска вода“

.
През последните години „Софийска вода“ като част от международната група Веолия положи изключителни грижи и инвестира в иновационни проекти, които превръщат методично Софийската пречиствателната станция за отпадъчни води (СПСОВ) край Кубратово, във водещ обект-пример за кръгова икономика сред 3000 подобни обекти на групата, разположени из целия свят.
 

Монтираните през 2009 г. три генератора, всеки с електрическа мощност 1063 кВт, работят с биогаз, добиван при пречистването на отпадъчните води на територията на Столична община. Тази „зелена електроенергия“ отдавна направи пречиствателната станция енергийно независима, въпреки голямото количество енергия, необходимо за непрекъснатия технологичен процес. В момента в Кубратово се произвежда около 24% повече енергия от тази, необходима за процеса, а оставащата енергия се продава на свободния пазар за енергия.

 

Трите действащи генератора на СПСОВ Кубратово изслужиха своите технологично определени им 60 000 работни часа, произвеждайки над 160 000 мВтч електроенергия и спестявайки над 60 000 тона карбонови емисии годишно да не се изпускат в атмосферата. Сега „Софийска вода“ осъществява поетапен ремонт на съоръженията. Всъщност 20-клапановият двигател с вътрешно горене преминава основен ремонт в Австрия, където ще бъдат подменени основните компоненти на непрекъснато работилите през последните 9 години двигатели.

 

Генераторната част след демонтажа ще бъде проверена във Варна, а основният ремонт на двигателите се извършва, сертифицира и гарантира от австрийския производител ( на снимката/ите се вижда момент от демонтажа на първия от трите двигателя) .

Веолия е водеща компания в сферата на екологичните услуги в три направления – води, енергия и преработка на отпадъци. Компанията изповядва и прилага в дейността си модерната философия на кръговата икономика и разглежда всеки отпадък като ресурс. Амбицията на „Софийска вода“ като част от групата е да се превърне в енергийно неутрален ВиК оператор, което означава, че планира да произвежда повече енергия, отколкото използва за цялостната си дейност.

 

През 2018 г., „Софийска вода“ бе отличена със специална награда за зелена инвестиция на националния конкурс за „Най-зелените компании в България“ за иновации въведени в Пречиствателната станция.


СПСОВ Кубратово беше отличена за значителен принос във ВиК сектора със специален акцент върху иновациите в намаляване на енергийното потребление и кръговата икономика на шестите годишни награди за обмен в областта на енергията и водата в Лисабон. В престижната международна платформа бяха отличени компании в девет различни категории. Софийска вода спечели приза за управление на питейни и отпадъчни води.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3817 |15.08.2018 Търговският регистър започна да работи . 0| 4064 |14.08.2018 Започнаха богослуженията за Успение Богородично в Бачковския манастир . 4| 4657 |14.08.2018 7000 аборта са направени за първото полугодие . 1| 3521 |06.08.2018 Пазете се! Ало-мафията започна да мами с чумата по животните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads