Реклама / Ads
2| 2871 |25.01.2022 НОВИНИ

Ковачевски и Петков си обещаха резултати в началото на съвместното заседание

.
Димитър Ковачевски, Кирил Петков Източник: БГНЕС
Започна съвместното заседание на правителствата на Република България и Република Северна Македония в резиденция „Бояна“. Преди това премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски проведоха разговор на четири очи.
 

„Днес откриваме сесията на съвместното заседание между правителствата на Рерублика България и Република Северна Македония. Отношенията ни преди нашата среща в РСМ бяха в ниска точка, но това, което постигаме вече само за втора седмица съвместна работа – аз съм много обнадежден“, заяви българският министър-председател Кирил Петков.

 

„Това, че вие дойдохте с толкова много министри по всички сфери, в които искахме да работим заедно с нашите министри, оказва пътят как тези отношения ще се случват - на база на истинска работа, истински срещи с очакване на истински резултати“, обърна се той към Ковачевски.

 

„Най-важното за политиката е да постигне добро за двата народа - да се работи заедно, да имаме отворена икономика, свързана инфраструктура, да имаме общ календар, да работим за европейската интеграция и да следим темите като историята, човешките права, нещата които са важни. Дори снощи на нашата вечеря видях, че някои министри вместо да довършат вечерята си вече работят по някои мерки, които трябва да направят“, допълни Петков.

 

„С Димитър снощи разговаряхме за реални първи резултати, реални споразумения, реални планове. Аз вярвам, че този диалог ще замести национализъм, дискриминация, език на омразата и ще покажем, че когато от двете страни има хора, които искат да покажат добросъседство, това е само функция на усилена работа с ясни цели. Пожелавам на всички министри спорна работа“, завърши българският премиер.

 

На свой ред македонският му колега Димитър Ковачевски заяви: „Ще работим по теми като образованието, инфраструктурата, по-добра комуникация, по-добри връзки, за да направим региона по-добър икономически и по-добър като възможности за работа и стандарт на живот. Работните групи между двете правителства няма да съставени само от министри и политици - в тях ще участват и представители на всяка област, по която работи конкретната група“.

 

В рамките на събитието са предвидени и заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, инфраструктура и свързаност, европейско сътрудничество и върховенство на закона и култура и образование.

 

Ще се проведе и среща на съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователните въпроси.

 

Междувременно пред резиденция „Бояна“ младежката организация на ВМРО организира мирна демонстрация. В писмо, изпратено до Кирил Петков, Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски, Националният младежки комитет на партията настоява за среща с двамата премиери. Те искат да ги запознаят с общата история и литература на двете държави.

 

По-късно днес държавният глава Румен Радев ще се срещне с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, на когото предстои среща и с председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3292 |25.01.2022 Кирил Петков: Явно напрежението се вдига, но в момента не дрънчи на война . 16| 3143 |24.01.2022 Кирил Петков посрещна премиера на РСМ . 6| 3287 |24.01.2022 Петков посреща Ковачевски за съвместното заседание на двете правителства . 5| 5364 |22.01.2022 Проф. Димитров: Изникват куп въпросителни след срещата Петков - Ковачевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads