Реклама / Ads
35| 4647 |18.01.2022 НОВИНИ

Премиерът Петков кацна в Скопие

.
Буяр Османи и Кирил Петков Източник: ФрогНюз
Българският премиер Кирил Петков кацна в Скопие. Предстои да се срещне с новоизбрания си колега в Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Визитата ще продължи цял ден, а програмата е натоварена.
 

Петков бе посрещнат добре в западната ни съседка. В самолета българският премиер се е опитал да разговаря и с журналисти, предаде нашият специален пратеник в Скопие Катя Илиева. Малко след кацането си Петков бе посрещнат от македонския си колега Димитър Ковечавски. Медийният интерес в Скопие е огромен. Предстои среща на четири очи.


.
Снимка: ФрогНюз


.

Снимка: ФрогНюз

 

12.40 ч.

 

Повече от очакваното продължава двустранните срещи между представителите на България и Република Северна Македония. Паралелни срещи бяха проведени и между външната министърка Теодора Генчовска, транспортният министър Николай Събев с колегите им от РСМ - Буяр Османи и Благой Бочварски.

 

Повече прочетете тук.

 

 

Визитата идва непосредствено, след като Ковачевски стъпи в длъжност. Освен това идва и скоро след като България изчисти позицията си спрямо РСМ по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. На него бяха очертани основните линии, които София ще следва в преговорния процес. Позицията ни остана без промяна. По време на срещата бе постигнат консенсус външната политика на София спрямо интеграцията на Западни Балкани да следва рамката на подписания през 2017 г. Договор за приятелство и добросъседство, както и приетата от 44-тото Народно събрание рамкова позиция. България настоява да се спазват правата на македонските българи.

 

До тук се стигна след решението на България да наложи вето върху преговорната рамка за присъединяването на РСМ в Европейския съюз. С това на практика се попречи на основен приоритет на блока - разширяване на влиянието в региона Западни Балкани. Заедно с РСМ членка на ЕС трябва да стане и Албания. Заради решението на София се стигна до задънена улица в преговорите с РСМ по отношение на евроинтеграцията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2886 |18.01.2022 Петков среща Ковачевски в Скопие. Ще решат ли България и РСМ спора? . 18| 4058 |17.01.2022 Премиерът Петков: Съдебна реформа ще има и то скоро. Първият закон касае КПКОНПИ . 10| 3326 |17.01.2022 Синдиците в МВР недоволни от реформите. Искат среща с премиера Петков . 15| 9688 |17.01.2022 Проф. Иван Илчев: Премиерът каза ”започваме наново” със С. Македония, грешка е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads