Реклама / Ads
4| 3105 |16.06.2021 НОВИНИ

Македонският парламент бистри проблемите със София

.
Източник: БГНЕС
Македонският парламент обсъжда отношенията с България. Събира се комисията по външна политика в Скопие, като основна точка в дневния ред е въпросът за стартирането на преговорите за членство в ЕС. На фона на това заседание днес служебният кабинет на Стефан Янев приема в България делегация от РСМ.
 

Продължава напрежението между София и Скопие, които не могат да разрешат историческите си въпроси и по този начин пречат на Европейския съюз да постигне основен свой приоритет - разширяване на влиянието в региона Западни Балкани и евроинтеграцията на Република Северна Македония и Албания. София наложи вето на преговорната рамка за присъединяване като според много критици истинските мотиви не бяха добре артикулирани пред Брюксел. 

 

Пред македонски медии външният министър Буяр Османи заяви, че ще има възможност да обясни на депутатите хронологията на всички действия, предприети от ръководството на държавата, за да се постигне напредък по пътя към европейската интеграция. Изказването на министъра пред комисията е по искане на нейния председател Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ, който настоя миналата седмица депутатите да бъдат информирани подробно за преговорите с България преди заседанието на Съвета на ЕС следващата седмица. Ротационното председателство пое Португалия, а темата с РСМ остава във фокус. 

 

В интервюто си министър Османи подчерта, че позицията на 26 от страните-членки на ЕС е, че РС Македония е с най-добро досие в региона и преговорите може да започнат, а всяко отлагане значи сериозно нарушение в доверието към процеса на разширяване. Според него, Македония е изпълнила всички условия за начало на преговорите и страната заслужава това да се случи.

 

Утре у нас пристига премиерът на РСМ Зоран Заев, който ще се срещне с държавния глава Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев. Ръководеният от него екип ще се опита да оползотвори оставащите няколко дни преди решението на Съвета на ЕС следващата седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3450 |15.06.2021 Подслушвани са не само политици, но и протестиращи. Рашков предава доказателствата на новия парламент . 0| 2726 |14.06.2021 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от в.з. Бистрица и кв. „Манастирски ливади“ . 5| 3293 |08.06.2021 Премиерът Янев бистри проблема с машините с шефа на “Сиела Норма” . 29| 4523 |07.06.2021 Слави Трифонов: Няма да се кандидатирам за следващия Парламент. Ще нося отговорност за хората, които са там

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads