Реклама / Ads
3| 3735 |09.12.2021 НОВИНИ

Скопие готово на компромис

.
Франция ще играе ключова роля за разрешаването на всички спорове между България и Република Северна Македония. Скопие обаче е готово на компромис и вече е изпратило отговорите на всички искания от страна на София. Погледът на РСМ е насочен към бъдещите управляващи и президента.
 

Това стана ясно от думите на вицепремиера  и министър на политическата система и междуобщностните отношения на Република Северна Македония Артан Груби. 

 

Коментарът му идва на фона на все още многобройните неясноти около членството на РСМ в Европейския съюз. България наложи вето върху преговорната рамка за присъединяване и обвини западната ни съседка в нарушение на Договора за добросъседство, подписан през лятото на 2017 г. Това обаче стопира процеса за приемането и на Албания в блока, а освен това попречи и на един от основните приоритети на Брюксел - разширяване на влиянието в региона Западни Балкани. 

 

Артан Груби е оптимист за преговорите, а освен това смята, че положителен сигнал ще бъде даден и при предстоящата среща на върха в ЕС за подновяване на процеса в първите месеци на идната година. На фона на това обаче България бе категорична, че позицията на страната ни няма да се промени. 

 

"Предстои ни избор на ново правителство. Ще общуваме с новото правителство в съседна България и се надяваме на конструктивен подход, защото сме готови на компромис, който е достоен за страната ни и особено за моите сънародници македонци", посочи Груби, цитиран от Македонската информационна агенция. 

 

Темата РСМ бе повдигната и по време на днешния парламентарен контрол в 47-мото Народно събрание. Служебният премиер Стефан Янев посочи, че няма нищо ново и нищо, което обществото да не знае по въпроса. Той посочи, че позицията на България по отношение на РСМ и на целия регион на Западните Балкани е постоянна и неизменна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2817 |09.12.2021 ”Галъп”: За българите приоритет са отношенията София-Скопие, а не дали РСМ ще стане член на ЕС . 6| 3012 |07.12.2021 Президентът: С вота си за ДБ българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита . 0| 2927 |03.12.2021 Тленните останки на загиналите при ада на “Струма” вече са в Скопие . 1| 2804 |02.12.2021 Очаква се телата на загиналите на ”Струма” да бъдат върнати в Скопие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads