Реклама / Ads
Frognews
2| 3652 |16.08.2018

Започва делото срещу бившия шеф на пътната агенция Лазар Лазаров

.
Лазар Лазаров
След спор кой съд трябва да гледа делото срещу бившия шеф на пътната агенция Лазар Лазаров, днес в Софийския градски съд (СГС) е насрочено разпоредително заседание по процеса.

Първоначално обвинителният акт беше внесен от прокуратурата в спецсъда. Няколко пъти процесът не можа да започне заради отсъствие на някоя от страните. След това съдът прие, че не е компетентен да гледа делото и спорът за подсъдността стигна до Върховния касационен съд. Становището на върховните магистрати беше, че делото трябва да се гледа от СГС.

 

В края на април бившият председател на управителния съвет (УС) на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) бе изпратен на съда за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. Лазаров е обвинен за това, че в периода от 7 август 2014 г. до 30 юни 2015 г. като председател на УС на агенцията умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество при строително-монтажни работи по лот 1 на автомагистрала "Марица" и от това са последвали значителни щети за АПИ в размер на 41 630 050.80 лв, аргументира се прокуратурата.

 

Въпреки задълженията си той не организирал по най-добрия начин дейността на подчинените си, изразяващо се в това, че преди да открие със свое решение процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт, той:


не възложил на екипа за управление на проекта лот 1, автомагистрала "Марица", да извърши проверка дали предвидените строително-монтажни работи не са били включени в предмета на първоначалния договор за строителството на участъка;

- не поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на търга, да обоснове необходимостта от различните видове строително-монтажни работи, предмет на обществената поръчка;

- не поискал от дирекцията, отговорна за подготовката на търга, да представи разчети как е формирана прогнозната стойност на обществената поръчка от 42 987 400 лв. без ДДС.

 

Въпреки тези съществени пропуски той сключил договор между АПИ и фирма изпълнител за ремонта на стойност 51 343 630.80 лв. с ДДС и наредил изплащането на сумата изцяло, аргументира се прокуратурата.

 

Ако бъде признат за виновен, Лазаров може да получи затвор от три до дванадесет години, като съдът може да постанови и лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност и да се упражнява определена професия или дейност. Той е с мярка за неотклонение "Подписка".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Дърво премаза две коли в центъра на София, започва дело срещу общината 0| 2832 |15.08.2018 . Стартира делото срещу бившия управител на онкоцентъра в Пловдив 0| 3044 |08.08.2018 . Бившият шеф на СДВР Валери Йорданов е новият зам.-председател на ДАЗД 1| 4467 |06.08.2018 . Албания открива първата база на НАТО на Западните Балкани в град Кучава, бившия Сталин 1| 3279 |05.08.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ