Реклама / Ads
3| 2414 |01.08.2024 НОВИНИ

Започва най-голямата размяна на затворници между Русия и Запада от Студената война насам

.
Източник: личен архив
Най-голямата размяна на затворници между Русия и Запада от Студената война насам вече е в ход. 26-ма задържани от Съединените щати, Германия и три други западни държави ще бъдат разменени за руски граждани, арестувани от Запада.
 

Кремъл и Западът са се договорили за голямата размяна на затворници, включително за освобождаването на няколко американци, като например журналиста от в. „Уолстрийт джърнъл” Еван Гершкович, който е задържан в Русия от 2023 г., съобщиха днес американски медии, цитирани от „Франс прес”.

 

Споразумението се счита за едно от най-големите от времето на Студената война насам, включва и освобождаването на бившия морски пехотинец Пол Уилън, според информация на CNN, докато телевизия ABC съобщава, че в размяната участват и други западни държави.

 

Националната разузнавателна организация на Турция МИТ днес проведе най-мащабната операция за размяна на затворници в последно време в Анкара. Това съобщиха за БТА от Дирекцията по комуникации към турското президентство, пише кореспондентът на БТА Нора Чолакова. 

 

По време на акцията е извършена размяна на 26 затворници от затвори от седем държави (САЩ, Германия, Полша, Словения, Норвегия, Русия и Беларус).







В рамките на операцията затворниците бяха транспортирани до Турция със седем самолета, включително два от САЩ и по един от Германия, Полша, Словения, Норвегия и Русия. 

 

Десет затворници, сред които и двама непълнолетни, са изпратени в Русия, тринадесет затворници - в Германия, трима затворници - в Съединените щати.

 

Сред затворниците са журналистът от „Уолстрийт джърнъл” Еван Гершкович и американският морски пехотинец Пол Уилън, лишени от свобода в Руската федерация, германецът Рико Кригер, лишен от свобода в Беларус, руският дисидент Иля Яшин и полковникът от ФСБ Вадим Красиков, лишени от свобода в Германия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2616 |01.08.2024 Прaвocъдиe зa вceĸи: Toзи BCC нe бивa дa избиpa нoв глaвeн пpoĸypop и пpeдceдaтeл нa BAC . 0| 2355 |01.08.2024 Товарен влак дерайлираха край Долно Камарци. Променят маршрута на някои от нощните влакове . 0| 5248 |01.08.2024 Без дискусии: Бюджетната комисия одобри Закона за еврото на второ четене . 2| 3020 |01.08.2024 Аферата "Митници": Марин Димитров остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads