Реклама / Ads
0| 4079 |16.05.2022 НОВИНИ

Започва най-голямото учение на НАТО в Прибалтика

.
Започва едно от най-мащабните учения на НАТО в Прибалтика. Ученията включват 10 държави, сред които Финландия и Швеция, които заявиха, че официално ще подадат кандидатури за присъединяване към Алианса. Владимир Путин каза, че Русия няма проблем с Финландия или Швеция, но военна експанзия близо до нейната граница ще доведе до реакция.
 

Ученията в Естония, които ще продължат до 3 юни, бяха организирани преди нахлуването на Русия в Украйна, но на фона на нарастващата заплаха за сигурността от Русия, те са внимателно наблюдавани. В него участие ще вземат около 15 хил. военни. Това е едно от най-големите военни учения, провеждани в Естония от 1991 г. до днес.

НАТО заяви, че целта на ученията е да "повиши готовността и оперативната съвместимост" на силите си.

 

Учението се провежда на 64 км от най-близката военна база на Русия. Целта му е да симулира атака от Русия срещу Естония.

 

Въпреки доста удобното си кодово име, учението на НАТО "Таралеж" се провежда във време на повишено напрежение в Балтийските страни. Нахлуването на Русия в Украйна убеди правителствата в региона, че трябва сериозно да засилят отбраната си, ако искат да възпират президента Путин от по-нататъшна военна агресия.

 

"Виждаме, че след като нашите близки съседи и приятели се присъединят към НАТО, тогава, разбира се, цялостната среда за сигурност в нашия регион ще се увеличи и особено около Балтийско море", посочи естонският външен министър Ева-Мария Лиймец.


Русия разглежда НАТО като заплаха за сигурността и предупреди за "последици" за бъдещите нови членове.

 

Учението се случва в момент, в който Швеция и Финландия официално заявиха, че ще подадат кандидатури за присъединяване към Алианса. Точната дата не е ясна. Очаква се това да се случи в сряда. Подобен ход обаче ще преначертае геополитическата карта на Европа. Смяната на курса на Стокхолм и Хелзинки е монументална. Швеция остана неутрална през Втората световна война и в продължение на повече от два века избягваше да се присъединява към военни съюзи.Междувременно Финландия има обща граница от 1300 км (810 мили) с Русия. Досега тя оставаше извън НАТО, за да избегне антагонизирането на източния си съсед.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предположи, че може да има бърз процес по кандидатурата на двете страни, като се въведат временни договорености за сигурност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3265 |11.05.2022 Нова програма дава 200 хил. лв. стипендия на студенти за обучение в чужбина . 0| 3475 |10.05.2022 Учебната година през 2023 г. да започва на 7 септември, предлага министър Денков . 0| 3197 |09.05.2022 Започва изплащането на майските пенсии . 0| 3416 |07.05.2022 Още идната седмица започват конкретни разговори за ремонтите на украинска техника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads