Реклама / Ads
0| 5739 |04.07.2023 НОВИНИ

МОН: Започва прием на заявления за кандидатстване в гимназиите

.
Започва прием на заявления за кандидатстване в гимназиите
От сряда се приемат заявленията за кандидатстване в гимназиите. Те ще се подават по електронен път, а срокът е само три дни – от 5 до 7 юли, включително. Кандидатства се за отделни паралелки без ограничения в техния брой, но е важна подредбата им.
 

Желанията следва да се изброяват низходящо, от най-предпочитаната паралелка към най-малко желаната. 

 

Редът, по който се подреждат в заявлението за първото класиране е изключително важен, защото той ще се прилага и при евентуално участие във второто. Първото класиране за гимназиите трябва да излезе до 12 юли. Тази година вече има и четвърто класиране, което също е централизирано. 

 
Подаването на документите за прием в гимназиите става чрез електронната платформа https://priem.mon.bg. Всеки ученик има персонален профил в нея и индивидуален код за достъп. С него може да се кандидатства във всички региони на страната. 

МОН обяви резултатите от матурите след 7-ми и 10-и клас

 

Препоръчително е да се изредят повече паралелки, за да е сигурно, че ученикът ще бъде приет в една от тях. Ако сред желанията има професионални паралелки, необходимо е да се приложи и сканирано медицинско свидетелство от личния лекар. 


Ако родителите се затрудняват в подаването на документите, могат да получат помощ в училището, където детето завършва 7 клас или в т. нар. училища гнезда. Кои са те в цялата страна, може да се види на сайтовете на съответните регионални управления на образованието.

 

След първото класиране родителят има две възможности. Едната е да запише детето си в паралелката, в която е прието, ако тя е достатъчно желана. Другата възможност е да подаде заявление за участие във второто класиране. И в двата случая това става в училището, където ученикът е приет. Не подават заявление тези ученици, които не са класирани никъде – те участват автоматично във втория етап. 

 

Важно е да се знае, че при подаването на заявление за участие във второто класиране, ученикът може да се изкачи само по-нагоре в желанията си, а ако не му достигне балът за по-предпочитаните паралелки, ще остане на позицията, на която е приет на първото класиране. 

 

Ако не се подаде заявление за участие във второто класиране и ученикът не бъде записан, той губи мястото си. В този случай ще може да участва едва в третото и четвъртото класиране. Това обаче е рисково, защото се кандидатства само за свободните места, останали след първото и второто.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3975 |02.07.2023 Първан Симеонов: Започва да се заражда генерална опозиция на всичко и на всички . 5| 2841 |01.07.2023 Антон Кутев: Правителството започва да влиза в час и, ако продължи тази тенденция, има шанс . 0| 2462 |01.07.2023 Джапанките в сака и билет за влака: Юли започва с температури до 33° . 0| 2552 |30.06.2023 Евгений Кънев: ГЕРБ ще прекроят бюджета. Няма да го приемат без забележки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads