Реклама / Ads
0| 4081 |01.09.2022 НОВИНИ

Нарушена е физическата цялост на Запорожката АЕЦ. МААЕ остава, Гроси си тръгва

.
Източник: Twitter
Успяхме, през тези няколко часа, да съберем много информация. Видях основните неща, които трябваше да видя. Това заяви пред руските журналисти генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, след като пристигна днес в Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна начело на мисия на ядрения регулатор на ООН, предаде Франс прес.
 

„МААЕ остава тук. Нека светът знае, че МААЕ остава тук“, каза още Гроси, но не уточни нито от колко души се състои екипът на агенцията, нито колко време ще остане в Запорожката АЕЦ.

 

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия заяви, че „физическата цялост“ на контролираната от Москва Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна е била „нарушена“, след като съоръжението е било често обстрелвано, предава АФП.


„Очевидно е, че централата и физическата цялост на централата са били нарушавани няколко пъти“, заяви пред репортери Гроси по време на първото си изявление, откакто пристигна в централата преди няколко часа.

 

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа е обстрелвана редовно през последните седмици. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за тези атаки.

 

Ръководителят на назначената от Русия администрация на окупирания близък град Енергодар Александър Волга заяви, че след като Гроси си тръгне, в Запорожката АЕЦ ще остане екип на МААЕ, който ще състои от между 8 и 12 чуждестранни инспектори, предадоха Ройтерс и БТА.

 

Според директора на украинския държавен ядрен оператор „Енергоатом“ в централата в момента има петима представители на МААЕ.

 

Мисията на МААЕ ще е успешна, ако доведе до демилитаризиране на Запорожката АЕЦ, подчерта Петро Котин. Той каза още, че „Енергоатом“ полага всички усилия, за да възстанови електроснабдяването на Пети реактор в централата.

 

По-рано днес този реактор - единия от двата работещи в Запорожката АЕЦ - бе изключен от мрежата. Причината е руски обстрел, каза „Енергоатом“, докато според Москва централата е обстрелвана от украинските въоръжени сили.

 

Русия поиска Съветът за сигурност на ООН да се събере на 6 септември на заседание, за да обсъди ситуацията в Запорожката АЕЦ, заяви руският заместник-постоянен представител при световната организация Дмитрий Полянски, цитиран от ТАСС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2712 |23.08.2022 Генчовска: Подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна . 0| 2831 |17.08.2022 Мироопазващата мисия на НАТО в Косово е готова за намеса, ако има опасност стабилността да бъде нарушена . 0| 5260 |15.08.2022 Иван Шишков: Магистралите ни не са се строяли в цялост, те са малки, не стигат за трафика . 0| 4120 |03.07.2022 Попов: Петков и Василев се съгласиха с нашите забележки, че има нарушена комуникация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads