Реклама / Ads
13| 7014 |14.10.2020 НОВИНИ

Заповед на здравния министър - бобма със закъснител за основни човешки права

.
Заповедта на здравния министър за създаване на онлайн регистър на всички тествани за COVID-19 и всички влизащи в страната и подлежащи на карантина е абсолютна бомба със закъснител. Не се знае как тази информация може да бъде използвана. Всичко опира до институциите и всички знаем как те работят. Много близко до мисълта е да се сетим, че МВР и Прокуратурата се опитва да се домогне до много чувствителна информация през здравното министерство.
 

Това заяви Катя Илиева, главен редактор на Фрог Нюз в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия „Евроком“. Тя коментира заедно с адвокат Александър Кашъмов новата разпоредба на здравния министър д-р Константин Ангелов, за която до момента единствено Фрог алармира – може да видите ТУК.

 

„Убедена съм, че  министърът едва ли сам е написал тази заповед. Аз се сетих за разследването „Осемте джуджета“, където за да се изнудва един бизнесмен беше използвано здравословното състояние на сина му. То е извикан в болницата да подпише документите за прехвърлянето на фирмата си и заплашен, че ако не го направи на синът му няма да бъде извършена спешна хемодиализа, от каквато се нуждае.“, допълни Илиева. Тя подчерта, че по никакъв начин в документа не се гарантира на хората, че най-чувствителната за тях информация ще бъде защитена.

 

„Между редовете се чете и прозира още една институция, освен изброените в тази заповед на здравния министър – това е прокуратурата. Нали никой не си прави илюзията, че щом до цялата информация имат достъп МВР, до нея няма да имат от държавното обвинение.“, каза още журналистът и даде още един пример: „Камерите на АПИ се използват за проследяване. МВР прилага без съдебен контрол едно специално разузнавателно средство по този начин. Мислим си, че ни снима АПИ, а ни снима МВР.“

 

Тя припомни, че това не е първият случай, в който през уж здравни мерки се ограничават тотално права или поне се прави опит за това. Най-яркият случай е опитът да бъдат запушени устата на журналисти и медии чрез закона за извънредното положение. Върху предложенията за рестрикции и огромни глоби бе наложено вето, но пък опитът влезе като брутален пример в докладите на „Репортери без граници“ и редица други журналистически организации, които следят за натиска върху медиите и свободата на словото.

 


.

Снимка: Адв. Александър Кашъмов и Катя Илиева

 

Адв. Кашъмов обясни, че засичането на данни, каквото е заложено в коментираната заповед, дава възможност за т.нар. профилиране. „Засичането на данни е нещо което е известно в Европа отдавна и е свързано с нацистка Германия, когато тези данни са използвани с други цели.“, посочи той.

 

„Този COVID-19 разтърсва устои и човешки ценности и системи, каквито са правовата държава и върховенството на закона. Най-общо казано не е проблем определени длъжностни лица да имат достъп до определена здравна информация. Но от тук нататък започват проблемите. Цялата тази система започна да се въвежда още в началото на годината. На един от прословутите брифинги изведнъж се появиха някакви хора, от някаква IT фирма, които представиха една мобилна система, в която всеки да си въвежда данните. Тогава излезе една заповед на министъра на здравеопазването. Много от тези неща ги има отново и в новата заповед. Всичко това са лични данни и то защитени лични данни от категорията на специалните лични данни, каквито са здравните.“, обясни адвокатът.

 

Той припомни, че ЕС има изключително подробно разписан регламент, който защитава тези лични данни, нарича се GDPR и е добре известен у нас. „Аз също се чудя защо „Гранична полиция“ ще въвежда данни, които в момента РЗИ отчита. Не е ясно защо двойно тази информация се въвежда. Буди учудване и какво ще прави НОИ с данни на карантинирани хора. Няма засечка с дейността на тези институции и хората, които ще влизат в този регистър. Няма описани процедури, основания или условия при които една или друга институция и конкретно лице ще получава достъп да всички тези данни.“, посочи фрапиращите моменти в заповедта на здравния министър.

 

По думите му въпреки подробно разписания регламент на ЕС, в случая става въпрос за едно мащабно събиране на данни, на което е учудващо, че никой не реагира.

 

„Още през април проверявах и тогава се оказа, а съм убеден, че и сега е така, че общопрактикуващите лекари не подозират, че са включени в тази система. Всичко това е гарнирано с липса на базисно разбиране на държавата какви са основните й ангажименти за гарантиране на основни права на гражданите.“, каза още юристът.

 

Адв. Кашъмов бе категоричен, че всички НПО-та които имат отношение към тази дейност има право да обжалва заповедта на здравния министър, както и всеки заинтересовани, а това означава всеки гражданин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6232 |13.10.2020 Нова заповед: Карантината за болните от COVID-19 изтича след 14-тия ден . 12| 5165 |13.10.2020 Зам.-министър: Днешните високи данни се дължат на закъснение в отчитането на резултатите . 6| 6018 |08.10.2020 Полицията прибра двама младежи в Пловдив за протест и яйца срещу здравния министър /видео/ . 4| 4201 |08.10.2020 Здравният министър: Не се налага затягане на мерките или налагане на нови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads