Реклама / Ads
3| 2570 |16.07.2024 НОВИНИ

Запрянов: Способностите на армията при пожари са лимитирани, трябва превантивна дейност

.
Атанас Запрянов
„Способностите на армията за гасене на пожари са лимитирани, ние поддържаме три вертолета". Това каза пред журналисти днес служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който откри съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка - 2024“ в 22-ра авиационна база в село Безмер.
 

Той допълни, че ако се наложи необходимост от повече техника, няма да може да се реагира.





„Модулите на Сухопътни войски също са ограничени, затова е добре да се засили превантивната дейност", посочи Запрянов.

 

Служебният министър съобщи, че при пожарите край Стара Загора днес са работили два хеликоптера, като положението е било овладяно. В гасенето са участвали 22 -ма военни. Той допълни, че от армията имат готовност да реагират при нови пожари.

 

„Апелът ми към гражданите е да бъдат бдителни, тъй като обстановката е пожароопасна", призова министър Запрянов.

 

Междувременно в община Болярово, област Ямбол, пламнаха около 3000 декара сухи треви в близост до село Горска поляна.

 

Министърът на отбраната Атанас Запрянов присъства на откриващата церемония на съвместна летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2024“, която се проведе в 22-ра авиационна база в село Безмер. На нея бяха и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и командирът на 31-во изтребително авиокрило от ВВС на САЩ в Авиано, Италия, бригаден генерал Тад Кларк.

 

„Учението, което днес открихме с генерал Кларк, е част от усилията на НАТО за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал. Радостен съм, че решенията на НАТО реално се намират в процес на практическо изпълнение и това е доказателство, че Алиансът не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което се планира – плановете за отбрана, включително на България, са осигурени с необходимите военни способности“, каза министър Запрянов.

 

Той акцентира върху важността на многонационалните учения и тренировки за българските ВВС и подчерта, че съвместимостта на действията при отработване на различни задачи е жизненоважна. „Догодина очакваме да приемем на въоръжение новата ни бойна платформа F-16 и си пожелахме през 2025 г. да открием учението с български боен самолет F-16 Block 70“, каза още той. По отношение на откритата вчера полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево министърът на отбраната каза, че според мнението и оценката на командира на базата пистата е в отлично състояние и ще служи дълго време за поддържане на летателната подготовка и носенето на бойно дежурство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2438 |16.07.2024 Мобилизация в Украйна. Какво ще се промени от 17 юли и какви са санкциите за "укривателите" . 2| 2182 |16.07.2024 България гори - бушуват над 60 пожара . 10| 2268 |16.07.2024 Деница Сачева: Кирил Петков пак демонстрира трудно разбиране на литературен български език . 4| 2217 |16.07.2024 Росен Желязков: ГЕРБ ще разговаряме с ДБ, това може да е предпоставка за конструктивна предизборна кампания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads