Реклама / Ads
86| 13182 |01.11.2010 НОВИНИ

Заради "АБВ" Кунева вади кирливи ризи на Борисов

.
Бъдещият проект на Георги Първанов АБВ вкара в задочен спор чрез медиите бившия еврокомисар Меглена Кунева и Бойко Борисов. Двамата не могат да се разберат кой кого е потърсил първи миналата година и дали са предлагани постове на Кунева или тя сама е искала помощ от ГЕРБ по пътя към Еврокомисията, който бе пресечен от премиера.
 

След като в проекта на АБВ на Георги Първанов беше намесено името на Кунева, Бойко Борисов в прав текст заяви, че тя е идвала и при него, за да му поиска подкрепата за еврокомисар през 2009 г. Малко по-късно тя отвърна на премиерския удар отново чрез медиите.

"Учудвам се, че г-жа Меглена Кунева твърди, че никога не е искала подкрепа за издигане на ръководни постове, след като неколкократно е идвала в дома ми в Банкя, за да моли за подкрепата на партия ГЕРБ за втори мандат на еврокомисар", каза пред "Фокус" министър-председателят Бойко Борисов.

Министър-председателят обясни, че „доброто възпитание изискваше да не се отразяват подобни разговори, а решението на партия ГЕРБ беше да се заложи на нови лица в издигане на ръководни постове, в случая с кандидатурата за български еврокомисар. Това не ми пречи да уважавам г-жа Кунева.”

"Разбирам, че премиерът трябва да е доста зает напоследък, но аз имам доста добра памет за събитията, за които той говори. Разбира се, че се срещнахме веднага след европейските избори", контрира Кунева часове след думите на министър-председателя пред същата медия.

Меглена Кунева обясни, че преди да вземе решението си дали да остане на поста еврокомисар или да заеме мястото си на евродепутат, тя е искала да разговаря с Бойко Борисов. И това намерение за среща е било обявено публично. „Според добрата европейска практика и в интерес на България трябваше да обсъдим прехода към втория комисарски мандат. Няма да крия, че аз имах подкрепата на Комисията и на много колеги, и затова този разговор би бил още по-интересен, България е в началото на пътя си в Европейския съюз.

Той, обаче, имаше своя кандидатура, както знаете. Справедливостта изисква да кажа, че в този наш единствен разговор, преди той да получи официално и поста си като министър-председател, беше още преди формирането на новото правителство, той ми предложи място в бъдещия си кабинет, да обсъдим тези възможности. Аз не бих казала, че той ме е молил. Не, това беше един нормален разговор. Но тогава аз го приех като знак на надежда, че в следващите шест месеца, в които аз казах, че ще остана комисар от България, ние ще можем да работим заедно. За никакви други постове, никога не е ставало дума. Поне не от моя страна”, подчерта Кунева. Тя категорично отрече твърденията на премиера, че „неколкократно” е търсела подкрепата на ГЕРБ за ръководни постове. „Напротив, тогава, когато е ставало дума за национален пост в страната, аз заставам на едни и същи позиции – че моето разбиране в политиката се ръководи от позицията на лоялност”, посочи Кунева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5799 |28.10.2010 Депутат напуска Яне заради гей скандала в РЗС . 8| 8107 |22.10.2010 Делото срещу Баретата пред провал заради педофил? . 4| 4979 |19.10.2010 Сините пак бесни на Бойко заради бюджета . 9| 5000 |18.10.2010 Четири фирми без лиценз заради соя в салами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads