Реклама / Ads
0| 3077 |10.12.2022 НОВИНИ

Заради дъжд и вятър: Жълт и оранжев код в почти цялата страна в неделя

.
Източник: Снимката е илюстративна
Жълт и оранжев код за значителни валежи и силен вятър е обявен в почти цялата страна за неделя. В областите Благоевград, Смолян и Кърджали е обявен оранжев код за опасно време.
 

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област, Перник и Кюстендил, допълва Sinoptik.bg.

 

Ще е все още сравнително топло, сутрешните температури ще са около и над 10°, в София - около 9°, а максималните ще са от 9°-10° градуса в северозападните райони до 18°-19° в местата, чувствителни на южен вятър, в София - около 15°. След обяд вятърът ще започне да се ориентира от северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. По преминаването на студения фронт ще има гръмотевици.

 

По Черноморието ще е предимно облачно, ветровито, с валежи от дъжд, по-интензивни вечерта. Вятърът ще е силен, преди обяд временно бурен, от югозапад. Максималните температури ще са 17°- 19°. Температурата на морската вода е 10°-12°. Вълнението на морето ще бъде от 3-4 бала.

 

В планините ще е предимно облачно с валежи, на много места - значителни по количество. Ще е все още сравнително топло с максимална температура на 1200 метра - около 11°, на 2000 метра - около 5°. В повечето места валежите ще са от дъжд, само по най-високите части - от сняг, но с преминаването на студен атмосферен фронт температурите ще се понижават и отначало в северозападните планински райони, над около 1500-1600 метра, дъждът ще преминава в сняг. С нахлуването на студения въздух от северозапад на югоизток ще има и гръмотевици.

 

През нощта срещу понеделник и в понеделник от северозапад ще продължи да нахлува студен въздух; температурите бързо и значително ще се понижат. Ще се задържи със значителна облачност, но валежите ще отслабнат, временно и ще спират. Със застудяването на места в Северна България и високите полета в Западна в следобедните часове дъждът ще премине в сняг, ще се образува и тънка снежна покривка.

 

В южните и източните райони ще продължи да превалява дъжд. Ще бъде ветровито, с умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - силен северозападен вятър. Във вторник ще има променлива, често значителна облачност, почти без валежи. Вятърът ще отслабне.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2911 |08.12.2022 Заради дълг към енергото: Белодробната болница във Варна остана без ток . 0| 2816 |08.12.2022 КПКОНПИ глоби зам.-председателя на ОС в Перник заради конфликт на интереси . 0| 2880 |08.12.2022 Газът в Европа поскъпва заради по-студеното време в Северна Европа . 0| 3036 |08.12.2022 Още арести се очакват в Германия заради готвения преврат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads