Реклама / Ads
23| 2763 |23.08.2023 НОВИНИ

Заради мача на ”Левски”: Фандъкова поиска засилена охрана около МОЧА

.
Източник: БГНЕС
Кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала засилено полицейско присъствие около Паметника на съветската армия, известен също и като МОЧА (Монумент на окупационната червена армия), заради утрешния мач между ”Левски” и ”Айнтрахт” и протестите на проруски партии срещу демонтажа му. Фандъкова уточни, че е провела среща с вътрешния министър Калин Стоянов, съобщи БТА.
 

Срещата ще се проведе на Националния стадион "Васил Левски", който се намира на стотина метра от МОЧА и предвид акцията на фенове на "Левски" от миналия четвъртък (17 август) се очаква те отново да изложат позицията си, която настоява за премахване на монумента от Княжеската градина. При акцията феновете счупиха с чукове основната плоча, на която пише "На съветската армия освободителка от признателния български народ".

 

За 18 часа утре феновете на "Левски" са организирали шествие, което тръгва от бул. "Тодор Александров" и евентуално може да мине по бул. "Васил Левски", който се намира в непосредствена близост до МОЧА.

 

Вчера стана известно, че Фандъкова не е поискала от МВР да премахне четирите незаконни палатки пред паметника. Те бяха разпънати от един от лидерите на "Левицата" Мая Манолова и нейни съмишленици в защита на монумента. Поисканата засилена охрана от столичния кмет по всяка вероятност е именно да се избегне конфликт между феновете и защитниците на паметника.

 

Фандъкова посочи също така, че от областната управа на София е внесен план за безопасност и здраве в Столичната община, като общинските дирекции "много бързо" са съгласували този план. Планът е първата стъпка по демонтирането на МОЧА, за което има решение на Столичния общински съвет и което областният управител Вяра Тодева обеща да изпълни, но не до края на годината.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2621 |23.08.2023 Перник и Батановци осъмнаха без вода заради авария . 0| 2869 |22.08.2023 Заради мащабните пожари: Турция затвори Дарданелите . 0| 2619 |22.08.2023 Журналистът Явор Евтимов: Заради успеха на Нургюл обърнахме внимание на трагичното състояние на шахмата ни . 6| 5022 |22.08.2023 Николай Стайков: Очевидно някой трябва да ”изгори” заради казуса ”Осемте джуджета”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads