Реклама / Ads
3| 3912 |09.03.2020 НОВИНИ

Заради разпит на зам.-министър МВнР проверява всички дипломатически и служебни паспорти

.
До няколко дни ще са ясни резултатите от разпоредената от външния министър Екатерина Захариева проверка на издадените през последните десет години дипломатически и служебни паспорти.
 

Това каза нейният заместник Георг Георгиев, който беше на разпит в специализираната прокуратурата заради информацията, че със служебни паспорти са разполагали намиращите се в Обединените арабски емирства бизнесмени Васил Божков и Георги Попов.

 

Малко след като се разбра, че зам.-министър Георгиев е на разпит, МВнР съобщи, че по заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева комисия на Инспектората на МВнР ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години. Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.

 

От думите на Георгиев стана ясно, че Божков е със служебен паспорт от 2011 година в качеството му на представител на национална спортна организация.

 

Документите и на Божков, и на Георги Попов са анулирани по инициатива на външното министерство.

„В момента, в който се е случило това издаване, тези хора не са били обект на законово преследване, на обвинение или на каквото и да е. Всеки работещ в условията на институция, която е разписана по наредба, има право на такъв паспорт, това не е дипломатически паспорт, подчертавам, никакви допълнителни улеснения не получавате благодарение на такъв паспорт“, каза Георг Георгиев.

 

От Министерството на младежта и спорта изпратиха опровержение на информацията, публикувана в някои медии, че министър Красен Кралев е бил вече на разпит за паспортите на Божков и Попов. В изявлението се казва, че министърът не е призоваван под никаква форма да дава показания и никога не е подписвал каквито и да е документи, свързани с процедура по издаване на лични документи на Васил Божков и Георги Попов.

 

"Министерството на младежта и спорта (ММС) не е инициатор за издаването на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. В края на месец януари 2016 г. Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС) изпраща писмо до началника на политическия кабинет на ММС  във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата, които са членове на УС на съюза. В отговор спортното министерство информира МВнР, че БСФС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов.

ММС няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов.", посочват още от ведомството на Кралев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8069 |09.03.2020 Спецпрокуратурата крие разпитала ли е Борисов за Барселона . 3| 4380 |09.03.2020 Затварят пазарите в Димитровград заради болестта . 0| 3722 |09.03.2020 Двама в Сливен са в болница заради съмнение, че са с коронавирус . 2| 3763 |09.03.2020 Затварят моловете в Италия заради заразата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads