Реклама / Ads
1| 2419 |14.06.2024 НОВИНИ

Заради слабите резултати от евровота: Гръцкият премиер смени трима министри

.
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис Източник: БГНЕС
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис предприе днес промени в състава на правителството, включващи нови министри на развитието, вътрешните работи и труда, предадоха в. "Катимерини" и агенция Ройтерс.
 

Реорганизацията идва след по-слабото от очакваното представяне на управляващата "Нова демокрация" на изборите за Европейски парламент на 9 юни и цели да помогне на Гърция да се справи с нарастването на разходите за живот.

 

Нов министър на развитието става Та́кис Теодорика́кос, който ще заеме мястото на Костас Скрекас. Министерството на труда ще поеме Ни́ки Кераме́ос, която досега заемаше поста вътрешен министър. На нейно място министерството на вътрешните работи ще оглави Тодори́с Лива́ниос.





Нов ще бъде и министърът на миграцията и убежището – Ни́кос Панайото́пулос, който заема мястото на Дими́трис Кери́дис. Сменен е и министърът на аграрното развитие и храните Лефте́рис Авгена́кис, като на негово място идва Ко́стас Циа́рас.

 

Мицотакис обаче е решил да запази своя министър на финансите Кости́с Хадзида́кис. Външен министър остава Йо́ргос Герапетри́тис, а Ни́кос Де́ндиас ще продължи да стои начело на министерството на националната отбрана.





Управляващата "Нова демокрация" получи едва 28,3 процента от гласовете на изборите за Европейски парламент, което е далеч от резултата от около 41 процента, който регистрира на парламентарните избори през юни миналата година, и под целта от 33 процента, която Мицотакис си беше поставил по време на предизборната кампания.

 

Освен това евроизборите в Гърция преминаха при рекордно ниска избирателна активност от около 41 процента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2564 |14.06.2024 Град Мека в Саудитска Арабия приютява милиони поклонници мюсюлмани на тазгодишния хадж . 0| 2414 |14.06.2024 Електрохолд отвори клиентски център във Варна . 3| 2440 |14.06.2024 Проучване: Партията на Найджъл Фараж за първи път изпревари консерваторите на министър-председателя Сунак . 0| 5015 |14.06.2024 Доц. Киселова за ФрогНюз: Предполагам, че президентът ще свика Народното събрание на 18 или 19 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads