Реклама / Ads

 

2| 2518 |13.08.2021 НОВИНИ

Заради теч на фекални води край Синеморец - екоинспекцията в Бургас сезира прокуратурата

.
Заради изтичането на отпадни води край Синеморец Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас изпрати сигнал до прокуратурата и настоя обвинението да направи проверка. Новината съобщиха от РИОСВ-Бургас.

Експерти от РИОСВ - Бургас, Басейнова дирекция и Регионална лаборатория - Бургас към ИАОС са обследвали на 10 август канализационната система в Синеморец и установили заустване на фекални води, продължаващо години. Става дума за нарушения с давност от осем години, за които обаче РИОСВ сезира прокуратурата едва сега. Проверката е разпоредена от ръководството на Министерството на околната среда и водите по сигнал.

 

Установено е заустване на отпадъчни битово-фекални води посредством метален тръбопровод на около 20 метра от брега в Черно море. Водата в района на заустващия колектор е с жълто-кафяво оцветяване. Взети са три проби за физико-химичен анализ - една от последната изходна ревизионна шахта на канализационната мрежа на селото и по една на около 100 метра вляво и вдясно от точката на заустване. За заустване без разрешително по Закона за водите на кмета на Община Царево е изпратена покана за съставяне на акт за установеното административно нарушение.

 

През годините РИОСВ – Бургас и БДЧР са осъществявали всяка година контрол, като са налагани и съответните по закон санкции. За нарушенията в периода 2013-2021 г. от контролните органи на МОСВ са предприети административно-наказателни мерки – на Община Царево са съставени актове за административното нарушение и са издадени наказателни постановления от директора на РИОСВ-Бургас и на Басейнова дирекция “Черноморски район“. Общо санкциите за периода са в размер на 30 хил. лева.


При проверката е установено и Изграденият през 2001-2003 г. експериментален пречиствателен модул не функционира. Районът около него е обрасъл с растителност и няма достъп до площадката. 

 

За преустановяване на замърсяването на Черно море с непречистени отпадъчни битово-фекални води следва Община Царево като собственик на канализационната система да предприеме действия за изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) в с. Синеморец с осигурено дълбоководно заустване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 2902 |13.08.2021 Бившият зам.-министър Александър Николов: Не знам дали съм уволнен заради номинацията за министър на ИТН . 11| 3627 |12.08.2021 България вече е в ”оранжевата зона” на Европа заради COVID-19 . 5| 2529 |12.08.2021 Заради неизплатени 36 млн. лв. служители на ”Автомагистрали Черно море” се вдигат на протест . 7| 3833 |12.08.2021 Стоилов даде Висшия съдебен съвет на съд заради Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ