Реклама / Ads
52| 4985 |26.05.2011 НОВИНИ

Зарежете спекулациите, отношенията ни с България са прекрасни

.
Джеймс Уорлик
Дипломатическите телеграми често са само предварителни, непълни анализи. В този смисъл посолството не може да коментира съдържанието на предполагаемите класифицирани материали, за които се твърди, че са изтекли.
 

Така посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик коментира поредните грами, публикувани от Wikileaks, в разпространено до медиите официално съобщение от американското посолство в София.

В него първият американски дипломат подчертава, че сега САЩ и България имат отлични отношения, за което говори високото ниво на нашето двустранно сътрудничество. 

В документа се посочва още, че е важно е да се има предвид, че дипломатическите телеграми често са предварителни и непълни външнополитически анализи и не трябва да се разглеждат като официални позиции на американската външна политика.

Взаимоотношенията на САЩ с България се основават на взаимно уважение, общи цели и общи ценности, подчертава документа американският дипломат. Тази връзка ще продължи да бъде изграждана въз основа на големия брой въпроси от взаимен интерес и със специален акцент върху нашето оперативно сътрудничество в областта на правоприлагането, което включва и борбата с наркотици, се казва още в съобщението до медиите.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов, който участва в откриването на Седмата среща на българските медии в Хага, е разговарял с посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Американският дипломат е заявил официална позиция, че Уикилийкс се позовава на неясни и непотвърдени източници и е излишно да се коментират публикациите в него.

Помолен за коментар на доклада на бившия американски посланик Джон Байърли, Борисов отвърна, че не чете Уикилийкс. Той обаче отбеляза, че България има балансирана политика и към Москва, и към Вашингтон.

"Аз съм бил сигурно толкова пъти в американското посолство, а не си спомням през последните 5-6 години дори да съм ходил и на приемите в руското посолство. Което не е правилно, разбира се. Така че нека да няма такива спекулации. По времето, когато аз бях кмет, нито една бензиностанция не съм разрешил да се направи. Няма да коментирам жълтите издания какво са казали", заяви Бойко Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9303 |25.05.2011 "Каменица" осъди България в Страсбург . 29| 11189 |23.05.2011 Папа Бенедикт ХVІ идва в България? . 63| 7318 |22.05.2011 България ще стане обект на ислямски екстремизъм, опасява се Сидеров . 60| 5875 |17.05.2011 200 000 отвратени от България, искат да я напуснат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads