Реклама / Ads
3| 3378 |01.06.2023 НОВИНИ

Зарков: Гешев може да пита КС колкото си иска, но…

.
Главният прокурор Иван Гешев може да отправя безброй запитвания до Конституционния съд, но това не значи, че тези закони ще спрат да действат. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Крум Зарков пред NOVA News.
 

Още преди няколко дни стана ясно, че обвинител №1 ще атакува в КС промените в НПК, с които бе въведен механизмът за разследване на главния прокурор. Промените ще бъдат обнародвани в “Държавен вестник” най-сетне утре и предстои да влязат в сила до три дни. 

 

Относно питането на Гешев към Конституционния съд дали са легитимни решенията на държавен орган с изтекъл мандат, преди време КС реши, че не може един орган да спре да функционира заради неизпълнение на конституционните задължения на друг орган, в случая – на парламента. 

 

“Интересното е, че главният прокурор преди време е дал становище по отношение на Инспектората на ВСС, а сега пита обратното”, даде пример министърът.

 

“Висш съдебен съвет с изтекъл мандат не би следвало да избира нов главен прокурор”, заяви Зарков. Той припомни първоначалното връщане на избора на Иван Гешев от президента.

 

Зарков коментира и днешното заседание на Висшия съдебен съвет, което обсъжда едно от исканията за предсрочното освобождаване на обвинител №1. Предстои в понеделник да бъде разгледано второто. 

 

Зарков уточни, че в процедурите има срокове, които ще бъдат спазени. 

 

“Когато кадровиците решат, ще слеят двете процедури за искане на оставка на главния прокурор преди края на мандата му”, заяви правосъдният министър.

 

За промените в НПК той обясни, че съдията, който става главен прокурор, ще бъде “по силата на този закон” прокурор, а вторият прокурор, който ще контролира първия, ще бъде с ранг на заместник главен прокурор.

 

Те ще бъдат с такъв статут за определен период от време. Според Закона, те ще се върнат след приключване на мандата им в предишните си роли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2657 |01.06.2023 В понеделник ВСС изслушва Сарафов, Тодоров и израелския експерт за отстраняването на Гешев . 9| 2732 |01.06.2023 Гешев се отказва от имунитета на Делян Добрев . 10| 2801 |01.06.2023 Гешев за ”политическия боклук”: ”Събирателно съществително, без каквато и да е конкретика” . 11| 3072 |01.06.2023 ВСС отказа на Гешев да спре процедурата за отстраняването му до произнасянето на КС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads