Реклама / Ads
19| 4343 |13.01.2024 НОВИНИ

Зърнопроизводителите заплашиха с нови национални протести, опасяват се от фалит на сектора

.
Източник: БГНЕС
Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) заплаши с нови национални протести. От браншовата организация разпространиха декларация, в която представят пакет от мерки, които ще предложат на управляващите. Тяхната цел е секторът да бъде спасен от редица фалити, тъй като "от няколко години се намира в колапс заради неблагоприятни икономически и климатични събития".
 

Зърнопроизводителите излязоха на национален протест преди около 4 месеца, като той продължи няколко дни. Това доведе до размяна на обвинения между властимащите от "Продължаваме промяната - Демократична България" и подкрепящите кабинета ГЕРБ и ДПС. В крайна сметка зърнопроизводителите постигнаха договорка с кабинета да се спре вноса на слънчоглед от Украйна, с което недоволството бе преустановено.

 

Този път зърнопроизводителите отбелязват, че не само войната в Украйна е причина за тежкото състояние на сектора.

 

"Основни критични обстоятелства за жизнеността на сектора са: на първо място, последиците от войната в Украйна, които неминуемо оказват сътресения на пазара на българската продукция; големият скок в себестойността на зърнените и маслодайни култури, дължащ се на постоянно повишаващите се производствени разходи, високите рентни плащания, както и на многобройните екологични европейски изисквания, които земеделските производители са задължени да изпълняват; огромният натиск от налаганите изисквания спрямо селското стопанство по линия на Зелената сделка, която следва да се изпълнява от всички европейски фермери и води до все по-влошаваща се конкурентоспособност на европейското производство спрямо производството на трети страни; както и продажните цени на местните и международните пазари през последните години, които не покриват високата себестойност на продукцията", се посочва в позицията на браншовата организация.





Изтъква се, че сериозна част от зърнопроизводителите изпитват затруднения да покрият задълженията си, а евентуални фалити ще доведат до сътресения по веригата на доставките. "Секторът е най-големият платец на рентни плащания, съответно е най-големият поддръжник на социален мир в селските райони", уточняват от НАЗ.

 

От асоциацията апелират за спешна среща с министър-председателя акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и част от министрите, за да обсъдят предложенията, които зърнопроизводителите имат. Уточнява се, че ако не се намерят ефективни решения, може да се стигне до "шествия, протести и блокади, както по места, така и в столицата".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4297 |13.01.2024 Проф. Христофор Караджов: Тръмп води сред другите кандидати на републиканците с около 15% . 10| 4236 |13.01.2024 Тайван има нов президент, Пекин го нарече "опасен сепаратист" . 0| 4189 |13.01.2024 Български и гръцки антимафиоти разбиха престъпна група за трафик на мигранти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads