Реклама / Ads
0| 3918 |07.04.2022 НОВИНИ

Защо САЩ удариха дъщерите на Путин Катерина и Мария?

.
Катерина Тихонова (вляво), дъщеря на руския президент Владимир Путин, танцува с Иван Климов по време на Световното състезание по рокендрол акробатика Източник: Reuters
Последният кръг от санкции на Съединените щати срещу Русия включва две нови цели: двете щерки на Владимир Путин - Катерина и Мария, за които американските служители смятат, че крият богатството на руския президент.
 

Дъщерята на Путин Катерина Владимировна Тихонова е технологичен директор. Работата й подкрепя руското правителство и неговата отбранителна индустрия, според подробности в пакета от санкции на САЩ, обявен в сряда, пише Ройтерс.

 

Другата му дъщеря Мария Владимировна Воронцова ръководи финансирани от правителството програми, които са получили милиарди долари от Кремъл за генетични изследвания и се контролират лично от Путин, казаха Съединените щати.

 

„Имаме основание да вярваме, че Путин и много от неговите приближени и олигарси крият богатството и активите си, благодарение на членове на семейството, които поставят своите активи и богатство във финансовата система на САЩ, както и в много други части на света“, каза пред репортери висш служител на американската администрация, пожелал анонимност.

 

„Вярваме, че много от активите на Путин са скрити от членове на семейството му и затова се насочваме към тях“, добави той.

 

Санкциите, обявени в сряда, включват още дъщерята и съпругата на руския министър на външните работи Сергей Лавров. САЩ също забраниха на американците да инвестират в Русия и се насочиха към руските финансови институции и служители на Кремъл в отговор на това, което президентът Джо Байдън осъди като руски „зверства“ в Украйна.

 

Русия отрича да е нападала умишлено цивилни и казва, че изображенията на тела в Буча северно от Киев били инсценирани, за да оправдаят допълнителни санкции срещу Москва.

 

Кремъл твърди, че участва в „специална военна операция“, предназначена да демилитаризира и „денацифицира“ Украйна. От своя страна Украйна и западните правителства отхвърлят това като фалшив претекст за руската инвазия.

 

Размерът на богатството на Путин е чувствителна тема в Русия. Миналата година Кремъл отрече той да е собственик на разкошен дворец на Черно море, както твърди опозиционният политик Алексей Навални във видео, което привлече огромна публика в YouTube.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви през февруари, че санкциите, въведени срещу самия Путин, са безсмислени. „Путин е доста безразличен. Санкциите съдържат абсурдни твърдения за някои активи. Президентът няма никакви активи освен тези, които е декларирал“, каза Песков.

 

Но американските законодатели смятат друго

 

„Путин и неговите олигарси съхраняват мръсните си пари в държави с върховенство на закона, като купуват имения, мега-яхти, произведения на изкуството и други активи с висока стойност“, каза американският сенатор Шелдън Уайтхаус преди няколко седмици, докато въвеждаше законодателство, предлагащо пари в брой и награди за информация, която води до изземване на активи, собственост на санкционирани руски олигарси.

 

Rock&Roll

 

Дъщерите на Путин, за които САЩ смятат, че му помагат да скрие богатството си, никога не са потвърждавали публично, че руският лидер е техен баща, а той отказа да отговаря на въпроси за тях.

 

Разследване на Ройтерс от 2015 г. подробно описва връзките и влиянието на Катерина, танцьорка по акробатичен рокендрол, върху следващото поколение на елита на Москва.

 

„29-годишната Катерина се определи като съпруга на Кирил Шамалов, син на Николай Шамалов, дългогодишен приятел на президента Путин. Шамалов-старши е акционер в Банка „Россия“, която американските служители описват като личната банка на руския елит“, се казва в доклада.

 

Като съпруг и съпруга Кирил и Катерина имали корпоративни участия на стойност около 2 милиарда долара, според оценки, предоставени на Ройтерс от финансови анализатори. Това е било в допълнение към други имоти и активи.

 

По-голямата дъщеря на Путин Мария учи биология в Санкт Петербургския университет и медицина в Московския държавен университет, според разследването на Ройтерс. Тя също е активно ангажирана с генетични изследвания, които Путин в миналото е описвал като област, която „ще предопредели бъдещето на целия свят“.

 

Според съобщения на руски и западни медии Мария e омъжена за холандския бизнесмен Йорит Йост Фаасен. Тя развива биомедицинска кариера, специализира в ендокринната система през 2015 г., като докторант в Изследователския център по ендокринология в Москва и е съавтор на книга за „идиопатичен артрит“ при деца, се казва в доклада на Ройтерс. Съпругът й е работил за Газпромбанк, голям кредитор със силни връзки с елита около Путин, се отбелязва в доклада. Оценки на техните активи и притежания не са налични.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2910 |07.04.2022 Андрей Гюров: Харесвам спортът, не виждам защо трябва да оттеглям кандидатурата си . 0| 4820 |05.04.2022 Защо украинците надписват с химикал децата си? 3-годишната Вера, която разтърси света . 0| 3533 |05.04.2022 Снаряди удариха базата на Шатхьор в Украйна . 0| 4266 |04.04.2022 Гари Каспаров: Патриарх Кирил е военнопрестъпник, защо не е санкциониран?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads