Реклама / Ads
4| 3997 |17.10.2023 НОВИНИ

Защо терористът от Брюксел избра точно шведи за свои жертви?

.
Кадър от видеото, което извършителят записва след убийствата
Два шведски футболни фенове бяха убити снощи при стрелба в Брюксел. Видеа в социалните мрежи показаха как нападателят крещи "Аллах Акбар", докато убива двамата мъже. Според версията на прокуратурата те са били застреляни, защото са били шведи, пише шведската медия Expressen.
 

Белгийският министър-председател нарича убийствата "страхлива терористична атака".

 

Тази сутрин извършителят, 45-годишен тунизиец, Абдесалем Ласуед - както посочват името му световните медии - е бил застрелян в кафене, съобщават белгийските медии. По-късно властите съобщиха, че той е мъртъв.

 

Случайни ли са жертвите на атаката или терористът ги е "избрал"?

 

Убийствата се случиха непосредствено преди мача на Швеция срещу Белгия. Двама шведски привърженици бяха простреляни, а трети човек беше ранен на площад "Сенктелет" в центъра на Брюксел.

Абдесалем открива огън с автоматично оръжие.

 

Според федералният прокурор на Белгия Фредерик ван Льов Абдесалем, мъжът е следвал шведските поддръжници с такси. Когато те се опитали да избягат, той ги преследвал в една сграда. След стрелбата извършителят избяга от мястото на инцидента.

 

През нощта подробностите за третото ранено лице не бяха ясни, но рано сутринта във вторник Фредерик ван Льов заяви, че раненото лице също е швед и е в болница. По думите му лицето е тежко ранено, но без опасност за живота.

 

Малко след нападението в социалните мрежи е публикуван видеоклип, в който мъжът казва, че е убил трима шведи. На видеото се вижда как заподозреният носи оранжево яке и твърди, че "отмъщава на мюсюлманите" и е "убил трима шведи". "Аз съм муджахидин (воин за вярата си) за Аллах в рамките на Ислямска държава. Ние живеем за нашата религия. Ние умираме за нашата религия. Благодарим на Бога", казва мъжът във видеото.

 

От началото на войната между Израел и Хамас Абдесалем Ласуед е публикувал няколко поста за Газа, но се твърди, че терористичната атака от вторник е била насочена срещу Швеция и шведите.

 

Белгийският министър-председател Александър де Кро заяви, че извършителят е бил насочен специално към шведски поддръжници.

 

"Това лице твърди, че е вдъхновено от "Ислямска държава". Като вероятен мотив се изтъква шведската националност на жертвите", заяви говорителят на прокуратурата Ерик ван Дуйс, според "Асошиейтед прес".

 

Според "Het Laatste Nieuws" в социалните мрежи терористът следва няколко ислямистки сайта, включително акаунт, който разпространява конспиративни теории за Швеция, включително че социалните служби отвличат мюсюлмански деца.

 

"Феновете на националния отбор са мирни"

 

ФрогНюз се свърза в Х., шведски футболен запалянко от Стокхолм, чието име запазваме. "Феновете на националния отбор са доста мирни, обикновено дори не участват в безредици", посочи той пред медията ни. "Хората, които посещават игрите на националния ни отбор не участват в боеве, не създават проблеми. Много често дори се случва да пеят и скандират заедно с феновете на противниковия отбор - просто от уважение", разказа той.

 

На въпрос защо според него атаката се е случила точно срещу негови съграждани, той отговори така: "Всичко това е резултат от неразумна политика по миграцията".

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 12753 |17.10.2023 Предлагат важни промени в застраховка „Гражданска отговорност“ . 3| 3743 |17.10.2023 Окончателните резултати в Полша: Загуба на мнозинството от управляващите . 6| 3529 |17.10.2023 Доц. Искрен Иванов: Случващото се в Близкия изток е част от по-голяма геополитическа игра за баланс на силите . 0| 3777 |17.10.2023 Има опасност от хуманитарна катастрофа в Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads