Реклама / Ads

4| 4063 |23.08.2015

Затварят 87 колонки за гориво, които мамят

.
проверка на колонка за гориво
По нареждане на икономическия министър Божидар Лукарски целият наличен ресурс на Български институт по метрология (БИМ) беше мобилизиран и за 3 дни експертите са успели да изпълнят възложените инспекции, съобщиха от Министерството на икономиката. 10 862 са проверените разходомери по бензиностанциите в страната в последния ден от поставения от премиера Бойко Борисов срок.

Затворени са 87 разходомера, които не отчитат реално зареденото гориво или е компрометирана целостта на пломбата. В началото на седмицата ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени по надлежния ред заявки и изготвен редовен график за проверка. С това ще бъдат инспектирани всички налични по бензиностанциите в страната и подлежащи на контрол разходомери.

 

Проверени са 741 обекта из цялата страна. Най-много са инспектираните разходомери в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас.

Констатираните нарушения в над 60% от случаите са на малки бензиностанции, като техният брой достига 53.  В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера.

 

Заключенията от проверката на измервателните уреди дават база за изготвяне и допълване на предложения за нормативни изменения, чрез които правителството ще засили контрола на пазара за горива у нас.

 

С цел оптимизация на работата още в първия ден, след като премиерът разпореди проверките, Министерство на икономиката представи доклад за състава, функциите и структурата на БИМ и Държавната агенция за метрологичен и технически контрол (ДАМТН).  БИМ е структура към Министерство на икономиката, която отговаря за съответствието на бензино и газколонките, както и на нивомерните системи и спазването на метрологичните и технически изисквания към тях, докато ДАМНТ осъществява надзор по спазване на правилата и поддържане изправността на тези уреди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Лукарски се престара: Препломбира над 7000 колонки 5| 4085 |21.08.2015 . Затварят напълно Руски паметник за 20 дни 0| 4471 |28.07.2015 . МВнР: Банките и бензиностанциите в Гърция затварят 0| 4654 |29.06.2015 . Пускат част от "Цариградско шосе”, затварят друг участък 0| 4185 |25.06.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ