Реклама / Ads
17| 4823 |27.07.2010 НОВИНИ

Затвор за всеки, укрил осигуровки

.
Всеки, който укрие осигурителни вноски, да лежи в затвора, все едно дали е работодател или служител.
 

За това настояха вчера при срещата си със синдикатите работодателските организации, пише днес Монитор. След като миналата седмица КНСБ и КТ „Подкрепа“ напуснаха демонстративно заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество поради несъгласие с част от предложените промени, те поискаха среща и с премиера Бойко Борисов. Той им препоръча да търсят консенсус и да работят дори през август, но да стигнат до общи решения за пенсионната реформа. Вчера беше първата среща между синдикалисти и бизнеса, а днес вече ще бъдат представени и обобщените позиции на двете страни.

Според бизнеса осигуровките трябва да се приравнят с останалите данъци. По този въпрос вече си има законодателно решение, коментира след заседанието шефът на Българска стопанска камара Божидар Данев. Той настоява лихвите за всички непокрити задължения да се изравнят и да станат 10%. Докато в момента за данъците те са 10%, за вноските са в размер на 20 на сто. След приемането на необходимите поправки в Наказателния кодекс със затвор пък трябвало да се наказват само укритите осигуровки. Решетките трябва да са както за работодателя, така и за работника, понеже той също внася 40% от социалните плащания, коментира Данев. Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал криминализирането върви в пакет с въпроса за кого се отнася то.

Работник, работодател, самоосигуряващ се - законът трябва да важи еднакво за всички, смята той. Осигуровките са вид данък и както има санкции за всеки човек, който не си плаща задълженията, така да има и за скритите осигуровки, настояват от асоциацията. От МТСП вече предложиха санкцията да е 3 г. лишаване от свобода за суми над 3000 лв. и до 10 г. за дълг над 12 000. Отделно се планират и глоби. До края на седмицата работодателите и синдикатите ще изготвят общо предложение за необходимите реформи в пенсионната система, което ще представят на правителството. Според БСК в досегашните предложения на социалното министерство има пропуснати теми.

Те не отговарят нито на синдикалните позиции, нито на работодателските
, коментираха вчера участниците в преговорите. Например в тях е „забравен“ въпросът за отделянето на социалните плащания от осигурителната система. Божидар Данев смята, че мястото им е в Агенцията за социално подпомагане, а не в НОИ. Сега държавата маскира тези разходи чрез трансфери към НОИ. Така се натаманяват и бюджетите на редица министерства, твърдят от БСК.

И бизнес, и синдикати настояват осигуровките да се плащат върху целия доход. Сега голяма част от хората се осигуряват на минимален праг, а останалите пари получават под масата. В туризма, който е основният сектор за баланса на валутните ни плащания, в един петзвезден хотел заплатата на главния готвач е 3600 лв., а в друг - 600 лв., твърди Божидар Данев. При доходите на камериерките съотношението често е 1:5. Едните очевидно лъжат, а другите не, и в момента НАП не се занимава сериозно с вноските, твърди шефът на БСК. Бизнесът настоява да се затегне контролът на държавата, понеже това е част и от грижата за лоялната конкуренция. Засега той не е склонен и осигурителните вноски да се връщат на миналогодишното си ниво, понеже няма достатъчно надеждни разчети и анализи, които да покажат какъв ще е ефектът от това.

Вдигат заедно възрастта и стажа

Паралелно да се вдигат и възрастта за пенсиониране, и осигурителния стаж. За това настояват от работодателските организации. От КНСБ вече се обявиха категорично против скока на стажа с 3 г. Според проекта на МТСП от догодина жените вече ще се пенсионират след 37 г. осигуряване, а мъжете при 40 г. Но синдикатите напомнят, че вече в страната беше проведена реформа, която драстично вдигна възрастта за пенсиониране при дамите с 5 г., а при мъжете с 3 г.

Според Божидар Данев от БСК новото качване е неизбежно, но то трябва да стане достатъчно плавно, за да няма „поколения жертви”.
Не може човек, роден само ден по-рано, да се пенсионира при съвършено различни условия от връстниците си, твърди той. След срещата с премиера миналата седмица социалният министър Тотю Младенов призна, че синдикатите не одобряват дори предложението му за плавно вдигане на възрастта за първа и втора категория труд с 2-3 г. и заради това ще се мисли за по-разтегнат във времето график. В цяла Европа правителствата решиха да вдигат възрастта за пенсиониране, но в повечето от тях процесът ще продължи до 2027-2029 г. Великобритания, която въвежда 65 г. възраст и за двата пола, планира това да стане между 2010 и 2046 г.

Вчера синдикати и работодатели подготвиха общи теми
, които ще обсъждат днес. Но понеже сред 6-те организации на бизнеса има разнобой, вероятно една част от тях ще изпаднат от общите преговори, прогнозира д-р Иван Кокалов от КНСБ. Ако не се разберем, ще се върнем към положенията, които обсъждахме при премиера Бойко Борисов, коментира и Мика Зайкова от КТ „Подкрепа”. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5744 |30.06.2010 12 г. затвор на Марио Николов за евроизмами . 0| 5720 |24.06.2010 Откриха мъртъв българин в гръцки затвор . 2| 4831 |21.06.2010 По-високи осигуровки за военните искат синдикатите . 3| 4973 |16.06.2010 Закопчаха Мирослав - Мулето, въртял далавери със затворници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads