Реклама / Ads
0| 2755 |10.08.2022 НОВИНИ

Здравният министър: Желаещите да се ваксинират не трябва да бъдат връщани

.
Независимо от невъзможността от пълно усвояване на многодозов флакон, желаещи лица да се ваксинират срещу COVID-19 не трябва да бъдат връщани.
 

Това нареди служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.


По отношение на ваксината Comirnaty, предвид големите количества от ваксини Comirnaty, които при изтичане на срока на годност ще бъдат унищожени, многодозов флакон е допустимо да се използва и при наличие на единични лица, желаещи да се ваксинират. За ваксината Spikevax подобен подход е допустим през настоящия месец, а за следващите месеци, до м. декември, е необходимо правилно планиране на използване - на до 50% от дозите в един флакон, посочва се още в писмото на министър Асен Меджидиев.


Причината е, че в страната са налични ваксини срещу COVID-19, които надхвърлят реално прилаганите дози през последните месеци, а в условията на продължаващата пандемия ваксинацията срещу COVID-19 продължава да бъде основният инструмент за предпазване от тежко протичане на коронавирусна инфекция, изискващо интензивно лечение, и от смърт.


"Предоставянето на възможност на всеки гражданин да получи ваксина в избран от него момент ще улесни вземането на решение за поставяне на първична имунизация или на бустерна доза от желаещите лица, ограничавани до момента, поради необходимостта да изчакват събирането на определен брой граждани за отваряне на флакони“, категоричен е здравният министър. Той подчертава още, че повишаването на имунизационния обхват срещу COVID-19 следва да е приоритет за всеки лекар в страната, което ще позволи да преминем през предстоящи нови пандемични вълни без съществен натиск върху здравната система и въвеждане на ограничителни мерки, за пореден път, в опит за контрол на заболяването.


Министерството на здравеопазването обръща внимание, че ваксините, които се прилагат в страната, са в срок на годност съгласно кратките характеристики на лекарствените продукти. Всички ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност са бракувани от регионалните здравни инспекции по нормативно установения ред. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2968 |10.08.2022 Бившият социален министър: Отмъщение е основната задача на служебния кабинет . 0| 2775 |10.08.2022 Военният министър: Има опасност до 3-4 г. да не можем да си носим бойното дежурство сами . 0| 2738 |10.08.2022 Порицан от Нинова министър: Ако се справя, това ще донесе позитиви на БСП, не негативи . 0| 3521 |19.07.2022 Военният министър: Руските ни вертолети няма да спрат да летят, но кърпим положението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads