Реклама / Ads
43| 4422 |03.01.2021 НОВИНИ

Здравният министър: Масова имунизация срещу COVID-19 - до края на месец май

.
проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването
Вероятно до края на месец май или по-рано ще започне масовата ваксинация срещу COVID-19 у нас. Та ще започне с възрастните хора, като до края на януари се очаква да има конкретно разписан план кога ще прилючат ключовите фази с имунизацията на хората от първа линия.
 

Това стана ясно от интервюто на здравния министър проф. Костадин Ангелов в ефира на Нова телевизия.

 

Той увери, че масова ваксинация ще започне тогава, когато у нас има достатъчно ваксини, за да се обезпечат нуждите на хората.

 

Здравният министър отчете и положителна теннденция в увеличаване броя на желаещите да се ваксинират. Той обясни това с по-голяма информираност. В момента се разработва приложение, което ще бъде пуснато до дни, и е насочено към общопрактикуващите лекари и всички граждани.

 

До седмица стартира и втората фаза на имунизационния процес у нас. Ваксинирани ще бъдат всички желаещи учители, а това ще се случи непоседствено след отварнето на училищата от утре и връщането на част от децата обратно в класните стаи. Във втора фаза ваксинирани ще бъдат и възрастните хора и персонала в домовете.

 

"В момента в характеристиката на ваксината е показно, че тя е за лица над 16-годишна възраст. Тя не е изпитвана върху бременни и не можем да отговорим какъв имунитет създава при имунокомпрометирани лица – тоест хора с автоимунни заболявания и такива на терапия. Това е абсолютно логично, тъй като след като човек е на терапия и приема имунопотискащи медикаменти, той не може да изгради антитела", посочи още Ангелов.

Министърът призова българите да не се поддават на опиянението на добрите резултати, постигнати до момента, след въвеждането на противоепидемичните мерки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3409 |29.12.2020 Здравният министър обясни защо бусове за кренвирши доставиха ваксините на Pfizer . 55| 3663 |27.12.2020 Първи се ваксинираха здравният министър и известни медици . 20| 3948 |26.12.2020 Борисов и здравният министър инспектират военно поделение. А днес доставят ваксините... . 30| 3458 |26.12.2020 Ваксината срещу COVID-19 вече е у нас. Първият имунизиран - здравният министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads