Реклама / Ads
13| 3609 |08.07.2021 НОВИНИ

Здравният министър представи план за действие при нова вълна от COVID-19

.
Стойчо Кацаров Източник: БГНЕС
Изключително важно е да бъде направен план за действие при нова вълна от COVID-19 и страната да бъде подготвена с всички нейни структури за посрещане на предизвикателствата. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на представяне на план за действие при нова вълна от COVID-19, „Това се прави за първи път. По наше мнение такъв план трябваше да има още миналата година, ако не март месец, то поне юни месец трябваше да бъде изготвен план. Вероятно ако имаше такъв план, броят на жертвите можеше да бъде по-малък, от този, който регистрирахме“, заяви Кацаров.
 

"Планът за реакция е необходим, „за да не се стига до отвратителните гледки, които наблюдавахме – умиращи хора по улиците и обикалящи по цял ден линейки, чудещи се къде да оставят болен“, аргументира се д-р Кацаров.

 

“Експертите не мога да изключат следващата вълна от зарязване и боледувана. За това ние считаме за нужно да има такъв план" - каза министърът.

 

"Не може да се прогнозира кога ще стане това, но ако процесът на ваксинация не бъде завършен, ще има следваща вълна", категоричен е здравният министър.

 

Планът изготвен на следните принципи: анализ на ситуацията, анализ рисковете, научните ресурси на здравната системата, механизми за намаляване на пораженията от вируса във всякакъв аспект.

 

Д-р Кацаров заяви, че са изготвили една обща финансова сметка колко би струвало на държавата при най-лошия сценарий.

 

"Регламентира се план за действие при евентуалното влизане на България в рисковите зони. Ясно ще е разписано кога какво се затваря" - каза той.

 

Планът включва разделение на 4 цветови зони - зелена, оранжева, червена и тъмно червена - съотвено първата е до 100 заболели, втората между 100 и 500, третата до 5000 и последната над 500 болни от вируса. В зависимост в коя зона попада страната - ще бъдат наложени различни ограничения, като при достигане на тъмно червено, то само аптеки и магазини от първа нужда ще работят.

 

„На базата на това са разработени и плановете за работа на спешната помощ, извънболничната помощ и болничната помощ. Разработени са планове за осигуряване на лекарства, защото знаем, че консумацията на някои медикаменти достига пикови нива и се стига до недостиг на невъзможност за осигуряване“, добави д-р Кацаров.

 

Д-р Златанов коментира, че не се планира затваряне на детските градини,  "за да може хората по-лесно да планират живота си", но за да се и избегне затварянето на градините, то целият персонал трябва да е имунизиран срещу ковид.

 

Д-р Златанов спомена, че на фокус също е поставено правилното диагностициране на пациенти от общопрактикуващите лекари - да има ясна информация за всичко, ако евентуално даден пациент има нужда от последващо болнично лечение.

 

Докторът спомена и за промените в летище София. Подчерта, че има зелен коридор за пътуващите със сертификат, потокът е контролиран и като цяло ковид инфекцията там е "под контрол".

 

Планът ще бъде изпратен до всички ведомства, институции и други. Целта на това е да може да бъдат изготвени и планове от тяхна страна за как да бъдат  подпомогната икономиката и бизнесите, ако бъдат наложени ограничителни мерки.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6044 |07.07.2021 Георги Георгиев от БОЕЦ разкри защо нарече предател министъра на културата Минеков . 13| 5987 |07.07.2021 Министър Стойчо Кацаров е изключен от Българския лекарски съюз . 4| 3899 |07.07.2021 Министър Бозуков: Констатирани са множество виртуални животни във фермите . 3| 3738 |07.07.2021 Транспортният министър: Ремонт на 15 вагона струвал колкото да се купят нови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads