Реклама / Ads
0| 2252 |24.06.2022 НОВИНИ

Здравните власти препоръчват четвърта доза срещу COVID-19

.
Източник: БГНЕС
Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 г., които желаят.

Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина, посочват от ведомството.

 

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г.:

 

-          Имунокомпрометирани;

-          Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

-          Пациенти на хронична диализа;

-          Пациенти с онкохематологични заболявания;

-          Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

-          Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

-          Възрастни хора на и над 65 г.

 

Становището на Експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискови лица от населението да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19.

 

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ. (виж прикачения файл).

 

Считано от понеделник, 27 юни, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.

 

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2524 |22.06.2022 НАП предупреди зрелостиците да си платят здравните осигуровки, ако не работят . 0| 3195 |02.06.2022 Украинските власти изправят кума на Путин на съд за държавна измяна . 0| 2828 |29.04.2022 План за евакуация на цивилните в ”Азовстал” планират властите в Украйна . 0| 2730 |22.04.2022 Мицотакис: Властите от двете страни на войната трябва да защитят жителите на Мариупол
Реклама / Ads