Реклама / Ads
37| 7837 |28.10.2021 НОВИНИ

Зеленият сертификат по света

.
Източник: БГНЕС
Измина точно една седмица от влизането в сила на зеления сертификат в България. Недоволството е меко казано огромно. Да, сертификатът е ограничение, но той със сигурност не е новост, а и не е нещо, което нашата страна първа е измислила. Днес Фрог нюз ви повежда на околосветско пътуване в търсене на зеления пропуск.
 

Израел


Зеленият сертификат е изпозлван за пръв път в Израел - въведен е през февруари тази година. Той се изисква за достъп до закрити обществени места като ресторанти, барове, кафенета и т.н. Не е необходими за събирания на открито.


Франция


Властите там създават здравен пропуск, който позволява на хората да имат достъп до ресторанти, барове, самолети и влакове.


Места, които приемат повече от 50 души, изискват доказателство за ваксинация или отрицателен тест за COVID-19.


Пропускът е въведен за всички възрастни от началото на август тази година и включва деца над 12 години от 30 септември.


Китай


Китай въведе система за QR кодове миналата година, която категоризира хората в различни цветове. Зеленият цвят позволява всеки да се движи без ограничения, докато някой с жълт код може да бъде помолен да остане у дома за седем дни.


Много обществени места изискват QR кода. През март Китай пусна дигитален здравен сертификат, който показва статус на ваксинацията и резултати от тестове. Сертификатът е достъпен за чужденци в Китай, както и за китайски граждани.


Белгия


Жителите на Брюксел са длъжни да показват здравния си пропуск в барове, ресторанти и фитнес клубове, както и на търговски панаири, за да докажат, че са ваксинирани или са с отрицателен тест за COVID-19. Тази мярка влезе в сила от 1 октомври.


Туристите и жителите на Белгия, които посещават събития на открито с 1500 или повече души, могат да кандидатстват за COVID Safe Ticket, който ще ги освободи от носенето на маска или социалното дистанциране.


За да отговаряте на условията за билет, трябва да сте били напълно ваксинирани миминум две седмици, да сте преболедували COVID-19 през последните шест месеца, да имате отрицателен PCR тест (валиден в деня на теста и два дни след него) или антигенен тест (валиден в деня на теста и един ден след това). COVID Safe Ticket е въведен от 1 септември.


Италия


За всички обществени закрити места в Италия се изисква зелен пропуск за COVID-19.

 

Това включва кина, изложбени центрове, фитнес зали, музеи, театри, стадиони и плувни басейни.


Италианският сертификат за COVID-19 също ще се изисква за посещение на сватби и посещения на високорискови лица, включително и при посещения на домове за грижа на възрастни хора и други.

 

От септември 2021 г. италианският зелен пропуск е задължителен и за пътниците в градския транспорт, учителите и студентите.


Пропускът се издава на хора, които са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, както и на тези, които наскоро са се възстановили от болестта и на хора, които могат да представят отрицателен тест, направен по-малко от 48 часа.

 

Латвия


Латвийският пропуск за COVID-19 се изисква на високорискови събития и места - концерти, театри, кина и т.н.


Приложението за зелен пропуск в Латвия COVID19Verify позволява проверка на сертификати за ваксини, дори офлайн.


Приложението позволява на притежателите на сертификати да влизат в определени заведения.


Люксембург


На жителите с цифров сертификат CovidCheck е разрешено да бъдет на закрито до 1 ч. сутринта без ограничения. Тези, които нямат, трябва да носят маска и да спазват социалното дистанциране.


Посетителите на всички обществени социални и културни събития също трябва представят изисквания документ.


Холандия


Зеленият сертификат не е законово въведен, но единствените компании, на които им е позволено да работят с пълен капацитет са тези, които изискват доказателство за ваксинация.


Португалия


Задължително е представянето на сертификата EUDCC (EU Digital COVID Certificate)* при посещение на спа, групови часове по фитнес, казина и културни събития с над 500 души на закрито или 1000 души на открито.


Ресторантите изискват сертификат на ваксинация срещу COVID или отрицателен тест в петък вечер след 19:00 часа и през уикендите, и официалните празници. Това не се отнася за деца под 12 години.


*EU Digital COVID Certificate - официално признат документ, че сте ваксиниран, да покажете отрицателен резултат от тест за ковид или че сте преболедували.


Република Ирландия


Пъбове, кафенета и ресторанти могат да обслужват само хора с пропуски EUDCC на закрито.


Словения


От септември се изисква COVID паспорт за влизане в ресторанти, болници, бензиностанции, търговски центрове и други обществени места.


Маските са задължителни за всички хора на закрито и на открито, когато не може да се спазва социално дистанциране. Учениците също трябва да носят маски на закрито.


Испания


Въпреки че Испания като цяло не е въвела изискване за зелен пропуск, регионът на Галисия и Канарските острови го използва. Хората, живеещи там, ще трябва да докажат, че са ваксинирани, преболедували или имат скорошен отрицателен тест, чрез цифров сертификат за COVID.


Сърбия


Преди дни Сърбия стана последната европейска страна, която въведе пропуск за Covid-19, като премиерът Ана Бърнабич каза, че той ще бъде задължителен за достъп до ресторанти, кафенета и барове вечер.


От 23 октомври сръбските жители ще трябва да показват дигитален или хартиен сертификат, доказващ, че са били напълно ваксинирани, са с негативен тест за коронавирус или са се възстановили от болестта.


Германия


В райони на страната, където 14-дневният процент на заразяване с Covid-19 е по-висок от 35 на 100 000 жители, пропуските за Covid-19 са задължителни за достъп до барове, ресторанти или други обществени места.


За да получи такъв, човек трябва да докаже, че е бил напълно ваксиниран, да покаже отрицателен резултат или да докаже, че се е възстановил от заболяването в рамките на последните шест месеца..

 

Швейцария

 

От 13 септеври е  задължително всеки жител в Швейцария да притежава паспорт за COVID-19, за да може  да посещава закрити помещения, като ресторанти, кафенета и др.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4032 |28.10.2021 Работодатели на протест заради зеления сертификат . 10| 3616 |28.10.2021 Д-р Петър Марков от Лондон: Зеленият сертификат е интелигентен локдаун . 9| 5097 |27.10.2021 Проф. Ива Христова: Мисли се за “зелен сертификат” и за антитела . 9| 3984 |27.10.2021 Министър Донев: Зеленият сертификат не ограничава трудовите права

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads