Реклама / Ads
4| 2592 |26.02.2024 НОВИНИ

Зеленски категоричен: Украйна и партньорите й трябва да продължат да се борят за възстановяване на контрола над Крим

.
Украинският държавен глава Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Украйна и международните ѝ партньори трябва да продължат да се борят за възстановяване на украинския контрол над Крим, заяви днес президентът Володимир Зеленски, когато Киев отбеляза десет години от руската окупация на полуострова, съобщи Ройтерс.
 

Войските на Москва поеха контрола над Крим през 2014 г. чрез тайно нахлуване, а след това го използваха, за да стартирането на пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

 

"Тази жестока война, която сега се води срещу Украйна, беше породена от реваншизма на Русия точно когато тя почувства, че светът може да си затвори очите за такива престъпления", посочи Зеленски във видеообръщение.





Днес Украйна отбеляза десетгодишнината от митинг в кримската столица Симферопол срещу подкрепеното от Русия движение, което проправи пътя за анексирането, което международната общност осъди като незаконно.

 

Русия отбелязва анексията на 18 март, деня, в който държавният глава Владимир Путин я официализира с договор в Москва.





Киев отбеляза, че ще се бори, докато не възстанови границите си от 1991 г., които включват Крим, и води дипломатическа кампания за генериране на мирен план, който предвижда пълно изтегляне на руските сили.

 

В обръщението си украинският лидер настоя партньорите на страната му "да се борят за пълното обновяване на международното право".

 

"Можем да сложим край на тази война при нашите украински условия. Можем да върнем земята и народа си от окупацията", подчерта той. "Можем да изправим Русия пред съда за това, което е извършила. Но за да се случи това, ние трябва да се борим", допълни Зеленски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2708 |26.02.2024 Анонимен дарител даде 1 млн. лв. за Софийския университет . 0| 3041 |26.02.2024 Весо Овчаров е първият човек, скочил от Кула Снежанка със спийд крило и ски . 0| 2461 |26.02.2024 Пловдивският съд за пореден път отложи делото срещу близнаците от Цалапица . 0| 6528 |26.02.2024 ЕС прие правила, благодарение на които незабавните картови плащания в евро ще станат достъпни денонощно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads