Реклама / Ads
0| 2636 |13.09.2022 НОВИНИ

Зеленски обвини Русия в енергиен терор над Европа

.
Володимир Зеленски Източник: Reuters
Украинският президент Володимир Зеленски ще обсъди с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева програма за предоставяне на допълнително финансиране на Киев. Зеленски призова и Запада да ускори доставките на оръжие за Украйна и обвини Русия, че налага енергиен терор над Европа.
 

Украинският лидер ще търси пълномащабна програма за финансиране от фонда, съобщава агенция Ройтерс, като не уточнява дали президентът Зеленски и Кристалина Георгиева ще разговарят по телефона или ще проведат среща на четири очи. Изпълнителният съвет на МВФ вчера е обсъдил възможността за предоставяне на Украйна на 1,4 милиарда долара спешна помощ чрез Механизма за бързо финансиране.

 

Преди дни премиерът на Украйна Денис Шмигал разкритикува фонда, че е „пасивен“ в предоставянето на подкрепа на Киев и призова за повече активност. Ръководителят на Националната банка на Украйна Кирил Шевченко по-рано заяви, че до края на тази година Киев иска да сключи ново споразумение с фонда в размер на $15-20 милиарда, с плащания в рамките на две до три години.

 

Междувременно украинският президент призовава Запада да ускори доставките на оръжейни системи, тъй като украинските войски се стремят към укрепване на контрола върху голяма част от североизточната територия, отнета обратно от Русия. Той допълни, че трябва да бъде приложен осми пакет от санкции срещу Русия. Володимир Зеленски заяви, че страната е отвоювала около 6000 квадратни километра в контраофанзивата срещу Русия през последните дни. Президентът обвини Русия, че с обстрела на Запорожката атомна електроцентрала налага терор:

 

„Това е енергиен терор. Когато гражданите по света страдат от болезненото поскъпване на енергийните източници - на електроенергията, на топлоенергия, Русия умишлено дестабилизира газовия пазар в Европа. С обстрела си по Запорожие умишлено ограничава възможностите ни да изнасяме електричество в Европа. Износът на електроенергия от Украйна сега ще омекоти тежестта на енергийната криза така, както износът на храни намалява тежестта на световната криза с храните“.

 

От своя страна Кремъл настоя вчера, че т.нар. от Москва специална военна операция ще постигне целите си. Говорителят Дмитрий Песков препрати конкретните въпроси за украинското контранастъпление към министерството на отбраната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2823 |12.09.2022 Според Путин икономическият блицкриг срещу Русия не проработил . 0| 4299 |12.09.2022 Политическата класа в Русия се надига срещу Путин. Призивите за оставка растат . 0| 4756 |12.09.2022 Неочакван завой от Кадиров: Русия сгреши! . 0| 20209 |12.09.2022 „Двама президенти. Единият е срам“: Аламанов за разликата между Зеленски и Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads