Реклама / Ads
2| 2658 |31.05.2024 НОВИНИ

Зеленски: Русия се опитва да разшири войната... Само заедно можем да спрем лудостта на Москва!

.
Украинският държавен глава Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Украинският държавен глава Володимир Зеленски подписа днес двустранно споразумение с Швеция в областта на сигурността - едно от трите планирани със скандинавските държави, където той търси допълнителна военна подкрепа от Запада във войната срещу Русия, съобщи Ройтерс.
 

Съобщението идва в момент, когато западните страни дискутират дали да позволят на Украйна да използва техни оръжия за нанасяне на удари по военни цели на територията на Русия, които подпомагат офанзивата в Харковска област, Североизточна Украйна.

 

"Виждате, че Русия се опитва да разшири войната... Само заедно можем да спрем лудостта на Москва", категоричен бе Зеленски при подписването на споразумението, което е 13-ото подобно споразумение, подписано от Киев със западна държава.





По-рано този месец Швеция заяви, че се е съгласила да предостави допълнителна военна подкрепа за Украйна на обща стойност 75 милиарда шведски крони (7,09 млрд. долара) за три години, а в последните седмици Норвегия преговаря с Киев за двустранно споразумение за сигурност. Така общата помощ на Стокхолм за Киев между 2022 г. и 2026 г. ще достигне близо 10 млрд. долара.

 

Шведските власти ще осигурят и два разузнавателни самолета ASC 890, които се считат за изключително важни за идентифициране на пристигащи крилати ракети и безпилотни летателни апарати и за определяне на цели във въздуха и в морето. Швеция ще предостави и целия си запас от бронетранспортьори.





"Вие буквално се борите не само за собствената си свобода, но и за нашата свобода и сигурност", подчерта шведският премиер Улф Кристершон. "Ето защо подкрепата за Украйна е толкова фундаментална, екзистенциална задача за Швеция и за всички останали скандинавски страни", отбеляза той.

 

Въпреки това обаче Стокхолм все още няма да предостави на Киев изтребители "Грипен", тъй като продължават дискусиите дали вместо това Украйна да получи произведени в САЩ изтребители Ф-16, за да бъде в крак с въздушните способности на съюзниците от НАТО.





Швеция се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор по-рано тази година и към момента не разполага с такива изтребители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4559 |31.05.2024 Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана . 16| 2657 |31.05.2024 Припомниха противоречията около цар Фердинанд. Само негова отговорност обаче ли са мечтите, довели до двете национални катастрофи? . 4| 2701 |31.05.2024 Гвоздейков: От МЗ зависи откога с медицинския хеликопер ще започнат да се превозват спешните случаи . 0| 2545 |31.05.2024 След нападение с нож в германския град Манхайм: Няколко души са пострадали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads